Töröljék el az üzleti utazók karanténkötelezettségét!

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. december 02. 17:30

Ha a maximum 72 órás tartózkodással járó külföldi utazások esetén eltörölnék a karanténkötelezettséget, akkor újjáéledhetne az üzleti turizmus – állítja a Turisztikai és Utazási Világtanács (WTTC).

December 2-án jelent meg az a javaslatcsomag (The Guidelines for COVID-19 Testing and Quarantine of Air Travellers), amelyet az Európai Bizottság felkérésére két európai szakmai szervezet, az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) és az Európai Járványügyi és Megelőzési Központ (ECDC) készített el, és amelyben a rövid idejű tartózkodással járó külföldi utazások kivételként történő kezelését javasolják. Ehhez a tervezethez csatlakozott most a globális turisztikai ágazat magánvállalkozásait tömörítő szervezet.

Az EASA és az ECDC az Európai Bizottság felkérésére készítette el a munkaanyagot

Fotó: EASA / ECDC

Az EASA és az ECDC javaslatát, amely szerint nem kellene minden utazót azonnal potenciálisan fertőző személynek tekinteni, jelenleg is vizsgálja a brit kormány.

A WTTC egyetért az irányelvek fenti alapvetésével, ugyanakkor közleményükben megjegyzik, hogy a karantén eltörlése esetén még az indulási helyen lenne szükséges valamilyen tesztelési rendszert bevezetni.

Gloria Guevara, a WTTC elnök-vezérigazgatója így kommentálta a két szervezet által megfogalmazott irányelveket: "A nemzetközi üzleti turizmus újjáélesztése kulcsfontosságú a globális gazdaság újraindításához. Tavaly az Európán belüli nemzetközi üzleti utazások 111,3 milliárd dolláros forgalmat generáltak, míg globálisan ez az érték 272 milliárd dollárnál is több volt. (...)

A nemzetközi üzleti turizmus eltűnése az idegenforgalom minden ágát érinti, de különösen negatív hatással van a légitársaságokra, amelyek nyereségük jelentős részét ebben a szegmensben realizálták. (...)

Minden olyan kezdeményezésnek örülünk, amely a nemzetközi turizmus újjáélesztését szolgálja, ugyanakkor reméljük, hogy sikerül meggyőznünk az EASA-t és az ECDC-t arról, hogy a tesztelést ne az érkezéskor javasolják elvégezni, hanem az elinduláskor, hiszen így elkerülhető a fertőzés átadása a repülőgépen és csökkenthetők a fölösleges utazási korlátozások."

Az EASA/ECDC irányelvei alacsony fertőzőképességűnek tekintik azokat a személyeket, akik maximum 72 órát töltenek külföldön, korlátozottan érintkeznek a helyi lakossággal és elkerülik a szociális érintkezéseket. A javaslat ugyanakkor az érkező üzleti turistákat minden esetben tesztelésnek vetné alá.

Az irányelv azt is tartalmazza, hogy az utazók útjuk során mindent tegyenek meg maguk és embertársaik védelme érdekében, tartsák be a társadalmi távolságtartás szabályait.