Továbbra sem jöhetnek a kínai turisták a szigorú korlátozások miatt

Forrás: MTI

 2022. május 13. 10:03

Szigorúan korlátozzák a kínai állampolgárok kiutazását Kínából a koronavírus-járványra hivatkozva, csupán kivételes, indokolt esetben lehetővé téve számukra az ország szárazföldi részének elhagyását – derült ki a kínai bevándorlási hivatal egyik közleményéből.

A WeChat közösségi médiában megjelent közlemény egy keddi tanácskozás eredményeit ismerteti, a határok és belépőpontok szigorú ellenőrzésének és járványügyi védelmének hatékony biztosítását írja elő a hatóságok számára. A dokumentum továbbá a be- és kiutazásra vonatkozó szabályok betartatására, a kínai állampolgárok "nem létfontosságú" kiutazásainak szigorú korlátozására, valamint a kiutazási kérelmek alapos vizsgálatára és szigorú feltételek alapján történő jóváhagyására szólít fel.

Kína 2020 márciusa óta korlátozza a külföldiek beutazását az országba, és az elmúlt két évben kínai állampolgároknak is csak különösen indokolt esetben – a többi közt például tanulmányi célból – adott ki a kiutazáshoz szükséges engedélyeket. Új útlevelek igénylésére is csak különös indokkal volt lehetőségük a kínaiaknak.

Várni kell még a kínai turisták visszatérésére

Fotó: 123rf.com

A csütörtöki közlemény nem teszi világossá, hogy az újabb "szigorú korlátozás" mennyiben tér el a korábban alkalmazott szabályozástól.

Az utazási engedélyek beszerzése mellett a Kínába és onnan tervezett nemzetközi utakat az elmúlt két évben az is rendkívül megnehezítette, hogy a nemzetközi repülőjáratok számát jelentősen csökkentették. A járatritkítás hatására pedig a repülőjegyárak az egekbe szöktek.