Trump légiforgalmi irányítási tervei

Forrás: turizmus.com

 2017. június 08. 19:48

Nagyszabású infrastrukturális fejlesztési terveinek első felütéseként Donald Trump amerikai elnök bemutatta azokat a terveket, amelyek a jelenlegi amerikai légiforgalmi irányítási rendszer lecserélését célozzák meg egy többek között kanadai és németországi modellen alapuló, privát rendszerre.
A skift.com június 6-i cikke megállapítja: a privát légiforgalmi rendszerektől nem kell tartani, sok ország használ ilyeneket, de amíg nem ismertek annak a részletei, hogy mivel jár egy hasonló rendszer megvalósítása és üzemeltetése az USA-ban, nem árt szkeptikusnak lenni.

A terv ugyanis nem tartalmaz konkrét részleteket arról, hogyan nézne ki az átállás a gyakorlatban. Az új terveket bemutatni hivatott honlapon sem lehet találni közelebbi információkat, pl. a változtatások tervezett időzítéséről vagy a jelenlegi rendszer átalakításának folyamatáról.

Az elképzelés szerint a légiforgalmi műveleteket továbbra is a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) felügyeli majd, de inkább a biztonságra fókuszál, mint a légi irányításra. A 16 ezer légiforgalmi irányító átkerül az új, nonprofit rendszerbe, amely radar helyett műholdakat használ.

Az amerikai elnök szerint a jelenleg használt rendszer nem tud lépést tartani a fejlődéssel, nem hatékony, állandó késéseket okoz, ami évi 25 milliárd dollárjába kerül a gazdaságnak.

Trump terve nem tartalmaz konkrét részleteket arról, hogyan nézne ki az átállás a gyakorlatban

Az említett honlap szerint az új rendszer nemcsak biztonságosabb és hatékonyabb, hanem az utasok költségei is csökkennének a bevezetésével, mivel nem az utasokra, hanem a rendszer használóira terhelné a költségeket. A cikk szerint azonban a rendkívül szűk árréssel működő légitársaságok át fogják hárítani a költségeket az utasaikra.

A Kormányzati Elszámoltathatósági Hivatal (GAO) egy 2016 végén készített jelentésében azt állítja, hogy a légiforgalmi irányítás leválasztása a FAA-ról számos problémával járna, amelyekkel más privát légiforgalmi irányítási rendszerek is küzdenek. Az áttérés rendkívül bonyolult és költséges lenne, és 3-5 évbe is beletelne, mire a rendszer valóban hatékonyan működne. A jelentésben az is áll, hogy a légiforgalmi szakmában sokan szükségtelennek tartják a változást, mert csak elvonná a figyelmet a jóval sürgetőbb problémákról.