Új környezetbarát technológia az Emirates-nél

Forrás: turizmus.com

 2017. június 06. 15:05

Évente több millió liter vizet spórol az Emirates környezetbarát repülőgép-tisztítási eljárásával, amelyet a környezetvédelmi világnap alkalmából mutatott be.

„drywash" technológiával víz nélkül, vagy minimális víz felhasználásával tisztíthatók a repülőgépek, szemben az alkalmanként több ezer liter vizet igénylő hagyományos módszerrel.

A repülés közben a gépek külső felszínén felhalmozódó por és egyéb szennyeződések nemcsak a gépek esztétikai megjelenését rontják, hanem növelik az üzemanyag-felhasználást és csökkentik az aerodinamikát. A repülőgépeket hagyományosan évente négyszer-ötször magasnyomású vízzel tisztítják, amely egy A380-as esetében alkalmanként 11 300 liter, egy Boeing 777 esetében pedig 9 500 liter víz felhasználásával jár.


Az Emirates 2016 eleje óta alkalmazza több mint 250 gépből álló flottáján a „drywash" technológiát. Az eljárás első lépéseként folyékony tisztítószert visznek fel a külső felszínre. Az így keletkezett filmréteget mikroszálas törlőkendővel távolítják el, amely egyszerre polírozza és tisztítja a gépet. A kialakult védőréteg fényesebbé és ellenállóbbá teszi a festett felületet. A „drywash" technológiával egy tizenöt fős csapat egy A380-ast 12, egy Boeing 777-est 9 óra alatt tisztít meg.

A „drywash" technológia alkalmazásával minimálisra csökkenthető a vízhasználat. Ezzel az Emirates évente több mint 11 millió liter vizet spórol meg 260 gépből álló flottájának tisztításakor. A repülőgépek jóval tovább maradnak tiszták, ezért elég azokat évente kétszer-háromszor lemosni. A kisebb szennyeződéslerakódás következtében a gépek kevesebb üzemanyagot használnak el. Az eljárás működtetési szempontból is hasznos, hiszen a „drywash" ideje alatt számos olyan karbantartási munka is elvégezhető, amely a vízre érzékeny eszközök miatt a vízzel történő mosás során nem lenne lehetséges.

Az Emirates a környezetvédelem elkötelezett támogatójaként a világ egyik legfiatalabb és legüzemanyaghatékonyabb flottáját működteti. A légitársaság számos, az energiahatékonyságot célzó kezdeményezést vitt véghez működésének minden területén. A kezdeményezésekről további információk az Emirates Csoport éves környezeti hatástanulmányában találhatók.