Újabb szakaszok válnak négysávossá a 8-as főúton

Forrás: MTI

 2021. december 21. 13:26

Átadták a 8-as főút Litér és Veszprém közti, kétszer kétsávosra bővített szakaszát.

Az út átadásánál az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Mosóczi László hangsúlyozta: a kormány kiemelt szakpolitikai törekvése minden megyei jogú város bekötése a gyorsforgalmi úthálózatba.

Megjegyezte: a városok gyors, kényelmes és biztonságos elérése mellett fontos igény az is, hogy a települések belterületei a lehető legnagyobb mértékben mentesüljenek az átmenő forgalom alól.

Az ország több pontján épülnek települési elkerülők - mondta Mosóczi László példaként említve Kaposvárt, Jászberényt vagy Sajószentpétert. Hozzátette: több településnél - Bajánál, Etyeknél, Gyöngyösnél, Győrnél, Hatvannál, Környénél, Siófoknál és Soltvadkertnél - van folyamatban újabb elkerülők előkészítése.

Az államtitkár kiemelte: a 8-as főút több mint 25 milliárd forintos hazai forrásból újul meg a litéri és a balatonfüredi csomópont közötti 7,5 kilométeren. Ennek első, Litér és Veszprém közötti szakaszát keddtől vehetik birtokba az autósok, a balatonfüredi csomópontig tartó szakasz pedig 2023 elejére készül el.

Elkészült a Veszprémet délről elkerülő gyorsforgalmi út első szakasza

Fotó: NIF

Mosóczi László tájékoztatása szerint a második ütemből nyáron a Balatonalmádi felé vezető külön szintű csomópontot, illetve novemberben egy kerékpáros kerethidat már átadtak, továbbá arról is beszámolt, hogy a minisztérium több helyszínen zajárnyékoló falak építését rendelte el.

Jelezte: várhatóan még az idén benyújtja a tervező a 8-as főút balatonfüredi csomóponttól a csatárhegyi kereszteződésig tartó szakaszának építési engedély kérelmét, a 8-as és 82-es főutak összekötő szakaszának építése pedig jövő év elején kezdődhet meg Veszprémben.

Arról is beszélt: december elején írták alá a 8-as főút Herend-Devecser közti négysávosításának tervezési szerződését.

Kitért rá: a kormány Komárom-Székesfehérvár-Dunaújváros-Kecskemét útvonalon részben a meglévő főutak fejlesztésével új gyorsforgalmi út kiépítését tervezi, mely összeköti majd az M1-es, M7-es, M6-os és M5-ös autópályákat, Kecskemétnél csatlakozva az M44-es gyorsforgalmi úthoz.

Emellett hamarosan megkezdődik az M7-es autópálya székesfehérvár-sárbogárdi csomópontjának átépítése is.

Az ITM azon dolgozik, hogy mielőbb bármely településről 30 percen belül elérhető legyen egy négysávos út - jelentette ki Mosóczi László. Míg öt éve ez az elvárás a települések fele, és a lakosok háromnegyede esetében teljesült, 2025-re a magyar települések háromnegyede, és tízből kilenc ember lesz legfeljebb 30 percnyire egy négysávos úttól - mondta.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszönetet mondott azért, hogy a közútfejlesztési programnak a bakonyi megyeszékhely is nyertese lehetett. Veszprém 2023-ban Európa kulturális fővárosa lesz, ezért fontos, hogy gyorsan, biztonságosan és korszerű körülmények közt megközelíthető legyen - hangsúlyozta.

Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese az elkerülő első ütemét ismertetve elmondta: a litéri kereszteződéstől mintegy két kilométeren kétszer kétsávos út, Veszprém előtt pedig egy dupla körforgalmas csomópont épült.