Veszprém-Balaton 2023 – A magyar Provence és Cannes

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2022. március 03. 19:42

Az Utazás kiállítás szakmai napján az Újraindulás a minőség jegyében című konferencián a belföldi díszvendég bemutatta a kulturális évre vonatkozó terveit.

Az Utazás belföldi díszvendége, a Veszprém és a Balatoni régió jövő évi, Európai Kulturális Fővárosa programsorozatának főbb állomásaival és célkitűzéseivel ismertette meg a hallgatóságot Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere és Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

A szakemberek előadásaiból egy nagyon gazdag, a hagyományokra épülő, de egyúttal hagyományteremtő és fenntartható kulturális programsorozat képe rajzolódott ki, a cél pedig az, hogy a kulturális év elmúltával ne csak a „királynék városa” szlogen kapcsolódjon Veszprémhez, hanem a „kultúra városa” védjegy is ráragadjon.

Mint elmondták, a programsorozat összeállításával – melyben a Bakony-Balaton régió és a környező települések is kiveszik a részüket – egyrészt meg kívánják mutatni a város és a régió értékeit a külföldi és a hazai turistáknak, de nagyon fontos az is, hogy a helyiekhez is szóljanak, a Veszprémben és a régióban élő közösségeknek nyújtsanak minél többet. Ennek kapcsán az egyik legfontosabb feladatuk a közösségépítés és minél több önkéntes bevonása. Úgy tűnik, ez máris nagy sikernek örvend, a rendezvénysorozat önkénteseit – 18 évestől a nyugdíjas korosztályig – Ragyogóknak nevezték el, továbbá a helyi intézményeket és civil szervezeteket is mind arra buzdítják, hogy vegyék ki részüket a programsorozatban.

A Veszprém-Balaton EKF standja az Utazás kiállításon

Fotó: turizmus.com

További stratégiájuk, hogy a régiót olyan kreatív kulturális központként pozicionálják, amely nemzetközi szinten is megállja a helyét, bátor célkitűzésük, hogy Provence-hoz és Toscanához hasonlóan felkerüljenek és nyomot hagyjanak Európa kulturális térképén.

A programsorozat nagyszabású nyitórendezvényének a dátuma már ismert, 2023. január 21–22-én, a magyar kultúra napjához kapcsolódóan indítják el a kulturális évet. Az eseménysorozat három legmarkánsabb hívószava az innováció, a digitalizáció és a fenntarthatóság, amelynek egyik kulcsa, hogy a helyiekre építenek, ezért minél több helyi lakost és szervezetet szeretnének bevonni az eseményekbe, továbbá számos rendezvénnyel hagyományt is kívánnak teremteni.

A programcsomagok mind azt mutatják, hogy a kultúrát a lehető legszélesebb körben értelmezik, egészen a gasztronómiától a mozgóképig, az irodalomtól a képzőművészetig.A kulturális évnek lesznek ún. koprodukciós projektei is, ezek közé tartozik a Nemzeti Filmintézettel közösen életre keltett – s már 2021-ben elindított – Magyar Mozgókép Fesztivál, mellyel az a nem titkolt szándékuk, hogy a kulturális év elmúltával is a régió egyik emblematikus rendezvénysorozata maradjon, és egy idő után a „magyarországi Cannes”-nal azonosítsák.

Veszprém igazi fesztiválváros, amelynek eddigi rendezvényei is (Veszprémfeszt, Veszprémi Utcazene Fesztivál, tavaszi fesztivál, táncfesztivál stb.) mind sikeresek voltak, és a legszélesebb közönséghez szóltak. Ezeket a rendezvényeket a kulturális évhez kötődően továbbfejlesztik, bővítik, még színesebbé teszik.

Hegedűs Barbara (b), Veszprém alpolgármestere és Markovits Alíz (j), a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója

Fotó: Grósz Balázs

A már idén elindult Hangjáték zenei edukációs programmal azt kívánják elérni, hogy Veszprém legyen az a magyar város, ahol a legtöbben zenélnek vagy énekelnek.

Fontos az utcaképfejlesztési programjuk, melynek során a kiüresedett üzlethelyiségekbe keresnek olyan kulturális tartalmakat, szolgáltatásokat, amelyek önerőből nem tudtak volna elindulni, de az EKF-program keretében igen. Ilyen például a Papírkutya kulturkocsma vagy a KUNSZT! dizájnbolt, de nyitottak szatócsboltot, hangulatos fagyizót, reggelizőt, valamint egy bor- és bakelitbárt is. Folyamatosan várják a további kreatív ötleteket.

Elindult az Óváros piac is a bakonyi megyeszékhely történelmi belvárosában, az Óváros téren, ahol a régió helyi termelőinek portékáival találkozhatunk. A kéthetente vasárnap délelőttönként nyitva tartó piaccal szeretnék feléleszteni a régi vásári hagyományokat, és élettel megtölteni a belvárost.

A két szakember előadásában elhangzott még, hogy szálláshelybővítés is terveznek a kulturális évre, továbbá, hogy számos infrastrukturális beruházás is megvalósul Veszprémben, melynek keretében régi vagy elhagyott, nem használt épületek kapnak új funkciókat.

Új gasztrofesztivál is indul hamarosan, amely jövőre, a kulturális év kapcsán újabb szintet lép, de az egyik legnagyobb durranás, az úgynevezett Európa Park projekt, egy olyan különleges – konténerekből felépített – rendezvényhelyszín, „konténerváros” lesz (a Budapest Park mintájára), ahol áprilistól októberig (szabad téren) váltják egymást koncertek és egyéb programok. A tervek szerint a korábbi európai kulturális városok gasztronómiai kínálata is bemutatkozik majd itt.