A balatoni fejlesztések kiegyensúlyozottságáról a Turizmus Bulletinben

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2020. július 17. 10:22

A Balatonnál európai uniós forrásokból megvalósult fejlesztéseket hasonlítja össze a régió desztinációfejlesztési célkitűzéseivel egy, a Turizmus Bulletin 2020/2. számában megjelent tanulmány.

A turizmus hosszú távon is fenntartható működéséhez társadalmi-gazdasági és környezeti szempontból is megalapozott fejlesztésekre van szükség. A Turizmus Bulletin 2020/2. számában megjelent, „Területileg kiegyensúlyozott vagy kiegyensúlyozatlan turisztikai fejlesztések? – Turisztikai forrásallokációs vizsgálatok a Balatonnál” című tanulmányban Horváth Zoltán és Alpek B. Levente összehasonlította az európai uniós forrásokból megvalósult fejlesztéseket a Balaton régió desztinációfejlesztési célkitűzéseivel.

A Badacsony látképe

Fotó: Facebook/Badacsony Régió Tourinform

A desztináció szemléletű megközelítés a turisztikai fejlesztési célokat összefoglaló stratégiai dokumentumban, a jelenleg érvényben lévő Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030-ban (NTS 2030) is kiemelt szerephez jutott. Ezt alapul véve a szerzők a kutatás során a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet határaihoz igazították a vizsgálatot.

A kutatás során a 2004. május 1. és 2019. március 31. közötti időszakban támogatói döntéssel rendelkező pályázati anyagok azonosítására került sor, a szerzők által létrehozott adatbázis a régió 185 településének 8541 pályázatát foglalja magába. A területi egységre vonatkozóan összesen 285 turisztikai felhívásra benyújtott pályázat elemzése történt meg.

A forrásallokációs eljárások vizsgálata alapján a tanulmány rámutat arra, hogy a fejlesztések jelentős térbeli különbségeket mutattak, elsősorban a part menti települések forráselnyelő képessége volt hangsúlyos.

A kutatás eredményei alapján a turisztikai célú fejlesztésekre szánt források 55,0%-át Veszprém, 22,5%-át Somogy, illetve szintén 22,5%-át Zala megye kapta a vizsgált időszakban. A forrásallokációs vizsgálatok lehetővé teszik, hogy a megvalósult fejlesztések eredményeit összevethessük az országos és regionális fejlesztési koncepciókban és stratégiákban kitűzött célokkal, ezzel biztosítva a jövőben tervezett projektek megfelelő kivitelezését. Az eredmények szemléltetése és a területi különbségek bemutatása céljából a szerzők tematikus térképeket is készítettek, melyeket a tanulmány eredményei között részletesen ismertetnek.

A teljes tanulmány letölthető innen.