A fenntarthatóság jegyében fejleszti turizmusát Ras Al Khaimah

Forrás: turizmus.com

 2022. július 25. 15:06

Ras Al Khaimah Turisztikai Hivatala balanced tourism néven hirdette meg új turisztikai stratégiáját, amelynek célja, hogy Ras Al Khaimah az Egyesült Arab Emirátusok legfenntarthatóbb emírségévé váljon 2025-re.

Az új stratégia a fenntarthatóság mind a négy alappillérét (környezet, kultúra, megőrzés és élhetőség) érvényesíteni kívánja a jövőbeli fejlesztések során. Ezzel Ras Al Khamiah nemcsak elkerüli a turizmussal kapcsolatos olyan problémákat, mint például a zsúfoltság egy-egy világörökségi helyszínen, vagy egy egyedülálló természeti környezet tönkretétele, hanem úti célként a 21. század felelős utazóinak igényeire is megnyugtató választást kínál - tájékoztatta lapunkat az emirátus turisztikai képviselete.

A bejelentéssel kapcsolatban Raki Phillips, a Ras Al Khaimah Turisztikai Fejlesztési Hivatal vezetője így fogalmazott: „A kiegyensúlyozott turizmus stratégia lényege pont az, hogy a jövőben még jobban odafigyeljünk a turizmusra gyakorolt ​​gazdasági, társadalmi és környezeti hatásokra. Itt az ideje annak, hogy a kevesebb műanyag felhasználáson túl all-inclusive megközelítéseket is alkalmazzunk, amelyek fókuszában, legyen az egy szálloda építése vagy új látnivalók létrehozása, a fenntarthatóság áll."

 

Fenntartható fejlesztések

Az „Emírségek természeti bölcsője" néven ismert Ras Al Khaimah 64 kilométernyi érintetlen stranddal, vadon élő állatokban bővelkedő mangrove erdőkkel, hullámzó terrakotta sivatagokkal, lenyűgöző kanyonokkal és hegyekkel büszkélkedhet. Ezeknek a természeti értékeknek a védelme kiemelt prioritással bír. Ezért az új szállodafejlesztéseknél már olyan átgondolt fenntarthatósági megoldásokat alkalmaznak, mint természetes anyagok és megújuló energiaforrások használata, tágas vendéglátóterek a zsúfoltság elkerülése érdekében, vagy a megfontolt tereprendezés.

Az új turizmusfejlesztési stratégia célja egyebek mellett az olyan érintetlen területek megőrzése, mint a Jebel Jais hegyvidék

Fotó: Ras Al Khaimah Turisztikai Képviselete

A kultúra megőrzése

Az integrált stratégiát kulturális téren is érvényesíteni kívánják az Emírségek legtöbb erődjét magáénak tudható régióban. Ras Al Khaimah mintegy 65 várral rendelkezik, amelyek az egykori kereskedelmi útvonal mentén épültek, és négy olyan régészeti területtel, amelyek az UNESCO világörökségi helyszínek listájára való felkerülésre várnak. A kutatók 2025-re végeznek az ősi települések helyreállítási munkálataival, amelyek során csak helyi és hagyományos alapanyagokat használnak. A védett helyszínek között szerepel továbbá a Suwaidi Pearls Farm, az Egyesült Arab Emírségek egyetlen igazgyöngy telepe, ahol a mai napig kézzel végzik a munkát a régi hagyományok megőrzése érdekében, valamint a Jazirah Al Hamra is, az Arab-öböl utolsó gyöngyhalász városa.

 

Célirányos látnivalók

A Balanced Tourism jegyében a látnivalók szintén fenntarthatósági szabványok és folyamatok szerint épülnek fel, így a Jebel Jaisban zajló 20 turisztikai célú fejlesztés is fókuszában is ezek állnak. De jó példa rá az Al Hamra Marine tengerpartra tervezett Scallop Ranch is, amely az Egyesült Arab Emírségek első tengeri ökoszisztémájának jobb megértését szolgáló farm lesz, ahol elsősorban tengeri uborkafajokkal és füvekkel foglalkoznak majd a kutatók.

 

Közösség és élhetőség

Ras Al Khaimah Turisztikai Fejlesztési Hivatala a fentieken túl munkavállalói jó közérzetét is kiemelt fontossággal kezeli. 2022-ben az Egyesült Arab Emírségek hat legjobb munkahelye közé is bekerült kis- és középvállalati kategóriában, valamint az első olyan kitüntetést is megszerezte, amely a legjobb női munkahelyeket hivatott szemlézni.

 

Fenntarthatóság, mint a növekedés motorja

2021 végén a Ras Al Khaimah-ban megrendezett Global Citizen Forum rendezvényen az állami szervezetek, hotelek és a privát szektor szereplő közösen írták alá azt a fenntartható turizmus iránti kötelezettségvállalást, amelynek célja az, hogy 2025-re Ras Al Khaimah az Egyesült Arab Emírségek zöld zászlóhajójává váljon.

A vállalás értelmében folyamatosan monitorozzák a fejlesztéseket, hogy azok összhangban legyenek az Emírségek kulturális és természeti örökségeinek megóvásával, törekednek az új és fenntartható turisztikai megoldások alkalmazására, minimalizálják az energia valamint vízhasználatot, csökkentik a hulladéktermelést, valamint tekintettel vannak a beruházások során a helyi kultúra és közösségek érdekeire.