A parkokban is tilos lesz a dohányzás Párizsban

Forrás: MTI

 2019. június 03. 11:32

Kiterjesztik a dohányzási tilalmat Párizsban 52 közparkra június 8-tól – jelentette be a francia főváros önkormányzata a dohányzásmentes világnap alkalmából.

Az intézkedés kísérleti jelleggel már egy éve érvényben van hat parkban, és ennek köszönhetően az önkormányzat szerint csökkent a dohányzók száma ezen területek környékén, és a földön is kevesebb a cigarettacsikk. Ezért június 8-tól további 46 parkra kiterjesztik a tilalmat. A helyszíneket a kerületi polgármesterek választották ki – jelezte a párizsi városháza.

A tilalom kezdetét követő hetekben tájékoztató táblákkal fogják figyelmeztetni a dohányzókat, és olyan játékos hamutartókkal, amelyeken cigarettacsikkel kitöltendő kérdőívek lesznek. Ilyen hamutartókat állítanak fel mind az 52 dohányzásmentes park bejáratánál. A felvilágosító időszak végétől, várhatóan augusztus elejétől viszont 38 eurós pénzbírság sújtja a tilalmat megszegőket úgy, ahogy a játszótereken már érvényben van. Párizsban 2015 óta tilos dohányozni a mintegy ötszáz játszótéren.

Augusztus elejétől pénzbírsággal sújtják a tilalom megszegőit

Fotó: pixabay.com

A párizsi önkormányzat február végétől 19 csikkmentes utcát is kijelölt, ahol pénzbírsággal sújthatók azok, akik a földre dobják az elszívott cigaretta csikkjét.

A dél-franciaországi Marseille is hasonló intézkedéseket készül bevezetni.