Adventi Ünnep a Bazilikánál

 2013. november 21. 14:26

Advent első vasárnapján, december 1-jén harmadik alkalommal gyúlnak ki a fények a Bazilika előtt. A rendezvénysorozat vásári forgataggal, korcsolyapályával, színes programokkal és jótékonysági akciókkal fűszerezi az ünnepi készülődést.

A megnyitó napját, advent első vasárnapját követően sötétedés után fél óránként kelnek életre a monumentális, 37*28 méteres homlokzaton a színpompás, karácsonyi ihletésű témák, amelyek ünnepi hagyományainkról és értékeinkről mesélnek. A szervezők a természetre és fenntarthatósági szempontokra is odafigyelve élő fát nem vágnak ki és a tér közepén felállított karácsonyfát energiatakarékos LED izzókkal díszítik fel.

Míg a vásár díszkivilágítása idén megújul, a középpontban az ingyenesen használható, 200 nm-es korcsolyapálya lesz, amelynek kialakításánál szintén az energiatakarékosság volt a legfontosabb szempont.

 

Az ünnep a közös élménnyel kezdődik

A szervezők az alkotóházban kézműves programmal várják a legkisebbeket, akik a kori suli programjain, pénteki és szombati napokon pedig a Gönczöl Néptáncegyüttes rögtönzött táncházán is részt vehetnek. Természetesen december 6-án a rendezvényre látogat a Mikulás is, majd egy héttel később, december 13-án egy óriási jégtömbből faragnak különleges vásári meglepetést a jég szobrászai és önkéntes segítői.

A Vizslamentés csapata fotózással és edukációs programmal várja a gazdikat és kutyabarátokat, míg a Tisztelet Társasága a szépkorúak támogatásához vár segítséget és minden napra kézműves foglalkozással is készülnek.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a „szeretet.éhség."országos pénzadománygyűjtő akció keretében az összefogásra szeretné felhívni a figyelmet.

Kézműves forgatag

A vásárban közel hatvan kiállítónál kereshetnek inspirációt a látogatók, hogy idén mivel lepjék meg szeretteiket. A klasszikus minőségi bőrkesztyűk vagy a szűcsmester munkái és kerámiák mellett széles választékot találunk művészi igényű, kézzel készített ajándéktárgyakból is a különleges fényfüzértől egészen a virágokból készített ékszerekig.

Nézelődés közben az Adventi Ünnep gourmet vendégei a vásári hangulathoz elengedhetetlen illatos, forró italokat és finomságokat is végig kóstolhatják; a fűszeres forralt bort és frissen gőzölgő kávét, az épp kisült kenyérlángost vagy kürtős kalácsot. A flódnik és bejglik, a megszámlálhatatlan variációban ízesített csokoládék, macaronok és marcipánok, a kolbász vagy borkülönlegességek pedig az ünnepi asztalon tálalva vagy az ajándékok között is örömet okozhatnak.

További programok és nyitva tartás:

www.adventiunnep.hu