Bécsben már a parkolóőröket is riaszthatják hirtelen szívhalál esetén

Forrás: turizmus.com

 2023. október 31. 13:42

Hirtelen szívmegállás esetén minden másodperc számít, így mostantól a bécsi parkolóőröket is riaszthatják a bajba jutottakhoz. Az elsősegélynyújtás feltétele egy 16 órás tanfolyam elvégzése, a riasztás egy okostelefonos alkalmazáson keresztül történik.

Bécsben a parkolóőrök is csatlakoztak a Verein Puls (Pulzus Egyesület) munkájához, amely a hirtelen szívhalálra és az azonnal megkezdett újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet. Eddig 145 parkolóőr végezte el az elsősegélynyújtáshoz szükséges 16 órás tanfolyamot, az ősz és a tél során pedig további 130 parkolási ellenőr csatlakozik hozzájuk. Ez azt jelenti, hogy regisztrált elsősegélynyújtóként szerepelnek a bécsi Életmentő applikációban és riasztást kapnak, ha a közelükben segítségre szorul valaki.Az Életmentő alkalmazás ugyanis néhány másodpercen belül automatikusan a közelben – 400 méteren belül – tartózkodó felhasználók készülékére küldi a riasztást, ha olyan segélyhívás érkezik, amelynél felmerül a hirtelen szívmegállás lehetősége.

Bécsben már a parkolóőröket is riaszthatják hirtelen szívhalál esetén

Fotó: PID / Christian Fürthner

 

Ha az elsősegélynyújtó megerősíti az elérhetőségét, megkezdődik a bevetés és az alkalmazás elnavigálja a segélyhívás helyéhez, vagy előtte még a legközelebbi nyilvánosan hozzáférhető defibrillátorhoz. Így értékes perceket lehet megtakarítani, ami a túlélést jelentheti a bajba jutott számára.Mivel a parkolóőrök folyamatosan Bécs utcáit járják, gyorsan a helyszínen tudnak lenni, hogy a mentők megérkezéséig megkezdjék az újraélesztést. Ráadásul az alkalmazás egyszerre több elsősegélynyújtót riaszt, így garantálva, hogy biztosan érkezzen segítség. A mentést természetesen továbbra is a mentésirányítás koordinálja – tájékoztatta lapunkat a City of Vienna budapesti képviselete.