Biciklis játszótér épül Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2019. február 04. 16:34

Dán mintára Bécs új városrészében, Seestadt Aspernben épül meg az osztrák főváros első biciklis játszótere. Az ezer négyzetméteres területet 2021-ben vehetik birtokba a jövő kerékpárosai.

A KRESZ-parkoktól merőben eltérő játszótéren a gyerekek anélkül tanulnak meg egyre biztosabban biciklizni, hogy feltűnne nekik: éppen a kerekezést gyakorolják. Szlalomoznak, felfestéseket követnek, villamossínen mennek át – mindezt úgy, hogy csak egymásra kell figyelniük, a közlekedési szabályokra egyelőre még nem. A játszótér célja ugyanis, hogy a városi gyerekek biztonságos körülmények között tanulhassanak meg biciklizni, hogy később már minden figyelmüket a közlekedésre fordíthassák.

Az elsősorban 2-12 éves gyerekeknekszánt játszótéren a fix pályák mellett lesz egy olyan szabad terület is, ahol játékokat lehet tartani, illetve felkészítő foglalkozásokat a kerékpáros vizsgára. A játszótéren – adott időszakokban – képzett trénerek segítik a gyerekeket, akik akár meg is tanítják őket biciklizni. Egyre gyakoribb probléma ugyanis, hogy a szülőknek nincs idejük arra, hogy megtanítsák csemetéjüket bringázni; és nem is tartják szükségesnek. Éppen ezért a játszótéren biciklit és bukósisakot is lehet majd kölcsönözni, hogy az is megtanulhasson bringázni, akinek nincs saját kerékpárja.

A bécsi biciklis játszótér egyik játékának prototípusa

Fotó: Alec Hager

A játszótér koncepcióját Alec Hager dolgozta ki, akit szakmai körökben többek között az osztrák „Biciklizz a munkába” akció szervezőjeként tartanak nyilván. A koppenhágai „Cykellegebanen” mintájára megálmodott játszótér tavaly a Bécsi Gazdasági Ügynökség „Gyerekek! Gyerekek!” című ötletpályázatán két díjat is elnyert, majd az Osztrák Közlekedési Klub Mobilitási díját is megszerezte. A projekt együttműködő partnere a Grip Architekten építésziroda.