Bozóttűz tombol Athén környékén

Forrás: al jazeera

 2018. július 24. 12:36

Legalább ötven halottja van a Görögországban tomboló erdő- és bozóttüzeknek.

Kihirdették a szükségállapotot Athénban és környékén, miután a görög főváros közelében több helyen is tűz ütött ki – írja az al Jazeera.

Legalább ötvenen meghaltak, és sokan megsérültek, miután tűz ütött ki több helyen Athén közeli falvakban. Rafina kikötőváros közelében egyetlen ház kertjében 26 összeégett holttestre bukkantak.

A lángok első ízben hétfőn pusztítottak a Kineta nevű tengerparti település közelében, egy erdőben, Athéntól 55 kilométerre nyugatra. Kedd hajnalra további területeken is felcsaptak a lángok. Számos településről kimenekítik a lakosokat. A lángok elérték az egyik legforgalmasabb görög autópályát, amelyet emiatt le kellett zárni a forgalom elől. A vasúti forgalom is leállt, a görög fővárost is többször beborította a közeli tüzek füstje. A környéken 40 fok feletti hőség tombol és az előrejelzések szerint rövid távon nem várható a helyzet javulása.

Görög tűzoltók felvétele a lángokról

Fotó: Facebook

Az al Jazeera írása emlékeztet rá, hogy utoljára 2007-ben pusztított komolyabb erdőtűz Görögországban, akkor a Peloponnészosz-félszigeten tucatnyi áldozatot követelt a természeti csapás.

A mostani tűz oka nem egyértelmű, de vannak, akik gyújtogatásra gyanakodnak.

A magyar konzuli szolgálat folyamatos kapcsolatban áll a görög hatóságokkal, legutóbbi tájékoztatásuk szerint a tűzvésznek nincs magyar érintettje - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden az MTI-vel.

A közleményben azt írták: a tárca megrendüléssel értesült a Görögországban, Athén környékén tomboló erdőtüzekről, melyekben az eddigi információk szerint ötvenen vesztették életüket és 150-nél is többen sérültek meg. 
A KKM őszinte együttérzését fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kíván.