Budapesti és sátoraljaújhelyi intézmény kapta az Év Múzeum díjat

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. június 26. 17:26

A 19. Múzeumok Éjszakája programsorozat szombati megnyitóján kiosztották az Év Múzeuma díjakat is, az elismerést a nagy múzeumok kategóriában a Magyar Nemzeti Múzeum; a kis múzeumok kategóriában a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma nyerte el.

Sölch Gellért, az Emmi stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint kiemelt fontosságú az idei Múzeumok Éjszakája, mert ez a koronavírus-járvány után az első olyan kulturális rendezvény, amely az egész országra kiterjed.Idén 103 település csatlakozott az eseménysorozathoz, amelyen több mint 300 helyszínen körülbelül 1800 programmal várja a látogatókat. Az elmúlt években már megközelítőleg 400 ezer látogató vett részt a Múzeumok Éjszakáján, ezzel az ország legnagyobb kulturális eseménye volt.

Sölch Gellért szerint különleges a programsorozat abból a szempontból is, hogy másfél év után először látogathatók újra azok a helyszínek is, amelyek a kormányzati fejlesztéseknek köszönhetően az elmúlt évtizedben komoly előrehaladást értek el. Újra figyelmet kaphatnak egyebek között a Seuso-kincsek a Magyar Nemzeti Múzeumban; a teljes, állami tulajdonba került Munkácsy-trilógia Debrecenben; valamint az emlékezetpolitikát bemutató, I. világháborús kiállítás a Várkert Bazárban – sorolta a példákat a helyettes államtitkár.

 

Az év legjobb múzeumai

Az eseményen kiosztották az Év Múzeuma díjakat is.

A nagy múzeumok kategóriájában a Magyar Nemzeti Múzeum vehette át az elismerést. A díjat alapító Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közleménye szerint a kilenc fős zsűri a következetes stratégia mentén kialakított korszerű muzeológiai gyakorlatáért, az online térben megvalósított sokszínű, hatékony ismeretátadási tevékenységéért és az intézmény nemzetközi elismertségének növeléséért díjazta az 1802-ben alapított közgyűjtemény teljesítményét. A múzeum az elmúlt években hatékonyan építette határokon átnyúló és nemzetközi kapcsolatait, valamint a hazai közönségnek szóló ismeretátadási stratégiáját is eredményesen megújította. A kollektív emlékezet ápolásához munkatársai olyan kimenekedő tárlatokkal járultak hozzá, mint a Clara, a Közös időnk vagy a jelenleg is látogatható A Seuso-kincs. Pannonia fénye című kiállítás, illetve olyan színvonalas online tartalmakkal szolgáltak, mint a Pénzek színes világa videósorozat vagy a Nőnek való vidék.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója (k) az Év Múzeuma díjjal, Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum főigazgatója és Sölch Gellért, az Emmi stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára társaságában a Múzeumok Éjszakája megnyitóján

Fotó: MTI / Mohai Balázs

A kis múzeumok kategóriájában a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi filiáléja, a Kazinczy Ferenc Múzeum vehette át az elismerést, amely második alkalommal érdemelte ki az Év Múzeuma díjat, látványosan és szisztematikusan  fejlődő közgyűjteményként. Az intézmény a járvány ideje alatt sem hagyta magára látogatóit, megszületett a közvetlen hangnemű, magazinszerű KaMu-blog, elindult a Gondolatok a raktárban című vlog, illetve egy percig sem állt le a sátoraljaújhelyi vár feltárása és leleteinek elsődleges feldolgozása.

A fődíjasok mellett az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját kapta a nemzetközi tudományos hálózatban betöltött szerepéért, a színvonalas kiadványpolitikáért és a gyűjteménygondozás új útjaiért a debreceni Déri Múzeum. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját pedig a szakmailag hiteles kamarakiállításaira épülő, színvonalas múzeumpedagógiai programjaiért, elkötelezett értékmentő tevékenységéért a Hajdúszoboszlói Fazekasház érdemelte ki – áll a közleményben.