Dánia április 21-től lazít a beutazási szabályokon

Forrás: turizmus.com

 2021. április 16. 15:49

Dánia négy lépésben oldja fel a szigorú beutazási korlátozásokat április 21-től.

A korlátozások enyhítéséről ezen a héten egyezett meg a dán kormány és a parlamenti pártok többsége – írja az rnd.de a dpa híre alapján.

Az első szakasz április 21-én kezdődik, ettől az időponttól kezdve a dán kormány nem fog mindenkit alapvetően eltanácsolni az utazástól. Ehelyett az országokat és régiókat ismét színekkel különböztetik meg az aktuális járványhelyzet alapján. Ha pl. egy ország sárga besorolást kap, az onnan (haza)érkezőknek nem kell karanténba vonulniuk a Dániába való beutazás után, mint eddig.

Megkönnyítik a szolgálati utazásokat és a saját, skandináviai nyaralókba tett utazásokat is. A beutazást követő tesztelés azonban továbbra is kötelező lesz.

A külföldiek részéről történő beutazásnál bővítik az alapos beutazási indokok listáját, ennek megfelelően többek között cserediákok, nyaraló- és hajótulajdonosok, valamint a tartósan lakóautóban élők is beutazhatnak az országba.

A dánok június végétől kezdhetnek el igazán szabadon utazni Európában

Fotó: 123rf

A május 1-jén kezdődő második szakaszban az elfogadható fertőzöttségi mutatókkal rendelkező EU- és schengeni országokból érkező, beoltott turisták teszt és karantén nélkül utazhatnak be Dániába. A május 14-én kezdődő, harmadik szakaszban pedig a határvidékekről érkező beutazók, köztük a nyaralók is mentesülnek a karanténszabályok alól.

Az utolsó szakasz várhatóan június 26-tól, az EU-s koronaútlevél bevezetésétől kezdődhet, ekkor válhat lehetővé a dánok európai nyaralása, és fogadhat Dánia olyan turistákat, akik negatív tesztet és a védettségük igazolását fel tudják mutatni.