Daruvonulás a Hortobágyon – sajtóút az őszi pusztába

Forrás: turizmus.com

 2017. október 18. 12:34

Az ősz beköszöntével indul meg a darvak tömeges vonulása nyári, északi költőhelyeikről a téli észak-afrikai telelőhelyeik felé, melynek egyik kiemelt megállóhelye a hortobágyi puszta. Ide szervezett a sajtó képviselőinek tanulmányutat a VisitDebrecen.

Még a madarak igazi, tömeges érkezése előtt mutatták meg ezt a csodálatos jelenséget, melyre a nagyközönséget az idén október 20-22. között tartandó Darufesztivál keretén belül várják a Hortobágyi Nemzeti Park és Visit Debrecen munkatársai.

A Mátai Ménes látogatóközpontjának tradicionális programján, pusztakocsikázás közben – a Miss Hungary idei mezőnyének társaságában - ismerkedhettek meg a pusztai élettel, őshonos állatokkal, csikósok, juhászok mindennapjaival. A Kilenclyukú híd tövében aztán hagyományos marhapörkölt és az órákon át készülő slambuc és élő cigányzene várta a résztvevőket.

A szürke darvak északról délre történő vándorlásuk ún. mozgalmuk során akár 1-2 hónapot is hazánkban töltenek, ezt lehet a világon egyedülálló egyedszámban, akár 90-100 ezer példányban, megfigyelni az erre az időszakra leengedett hortobágyi halastavakon, illetve környező szántóföldeken. A madarak méretben a legnagyobb sasokkal vetekszenek, a 110-120 cm magas és akár 220 cm szárnyfesztávú darvak behúzása igazán lenyűgöző látványt nyújt a naplementében, jellegzetes krúgatásuk tényleg „bakancslistás” élmény.

Érdekesség, hogy a daru és darutoll régi idők óta nagy jelentőséggel bírt, sok kultúrában a hűség, családi értékek madara, mivel párját életre szólóan választja, a fiókák nevelését hosszan, közösen végzik. A szebb, ún. ringósabb, balos darutollért, akár 4 ökör árát is megadták az igazi legények!

 

Fotók és szöveg: Végvári Attila

A nemzeti park munkatársaival kísért túrák során, a Hortobágyi-halastavi kisvasút igénybevételével, kerékpárral vagy akár gyalog is megközelíthető lesekből, pallósoron vagy kilátóból fedezhetik fel a látogatók az egyedülálló látványosságot.

A program után a csapat bevette a cívisvárost is: Debrecenben a brit pub és inn hangulatú Hotel Óbester vendégei voltak. A marketing szervezet munkatársai megmutatták a debreceni éjszakát és reggelt: kihagyhatatlan a mára már kódex alapján készülő debreceni páros kolbász, a mintegy kortárs művészeti értékkel bíró Roncs bár és közösségi tér belsőépítészete, illetve egy reggeli őszi séta a Nagyerdőben, vagy egy kitűnő kávé a Víztorony Élményközpont teraszán.

A Hortobágy és Debrecen idén ősszel természetesen nem csak a darvakat látja szívesen!

 

 

 

Kapcsolódó cikkek