Elkészült és január végén nyit a Magyar Zene Háza a Városligetben

Forrás: turizmus.com

 2021. december 16. 16:07

A tíz évvel ezelőtt elindult Liget Budapest projekt keretében elkészült a Magyar Zene Háza, amely január 22-én, a magyar kultúra napján interaktív zenetörténeti kiállítással és zenei programokkal nyitja meg kapuit.

A nemrég megújult Szépművészeti Múzeum és Millennium Háza, a most elkészült Magyar Zene Háza, majd az Új Nemzeti Galéria világszínvonalú kulturális tengelyt alkotnak majd, miközben teljes körűen megújul a liget zöldfelülete is – mondta el a Liget Budapest projekt keretében elkészült Magyar Zene Háza csütörtöki sajtóbejárásán Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Az épület tervezői víziója feloldja a határokat a kint és a bent között

Fotó: Liget Budapest

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezetője közölte: az intézmény célja, hogy legyen a magyar zene otthona, de épüljön be az európai kulturális vérkeringésbe is. A létesítmény hármas funkciót tölt be januártól: otthont ad koncerteknek, táncházaknak és közösségi zenéléseknek, hangsúlyos tevékenység lesz benne az oktatás és a zenepedagógia, miközben interaktív állandó és időszaki kiállítások, hangdóm és kreatív hangtér is várja majd a látogatókat.

Rövidesen elkészül az állandó kiállítás, amely az európai, s benne kiemelten a magyar zenetörténet fordulópontjain vezeti végig a látogatókat. A Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben című, ezer négyzetméteren felépülő tárlat látogatói egy élményekkel teli történetet járhatnak be interaktív módon, téralapú fejhallgatók segítségével.

 

A kreatív hangtérben nem hagyományos hangszereket lehet majd kipróbálni, a hangdóm pedig egy kupola alakú térben 360 fokos vetítéssel és több mint harminc hangszóróval teszi térben is átélhetővé a zenét, egyszerre akár ötven látogató számára.
Összeállt már az első félév programnaptárja is, változatos műfajokkal, a fiatal művészeket előtérbe helyezve várják a közönséget.

A Hangdómban a látogatót egy kupola alakú tér öleli körül, melyre körben vetítővásznat feszítettek

Fotó: Liget Budapest

Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese az épület bejárásán felidézte: amikor Fudzsimoto Szu terveit kihirdették a nemzetközi pályázat győztesének, sokan kételkedtek abban, hogy egy ilyen épület megvalósítható Magyarországon. A beruházás valóban nagy kihívások elé állította az építőket – csak az előtérben legalább harminc olyan műszaki megoldás valósult meg, amelyre eddig nem volt példa a régióban –, akik azonban képesek voltak ezeknek megfelelni.

Sághi Attila úgy fogalmazott, hogy a tervezői vízió szinte feloldja a határokat a ház és a park között; ezt a transzparenciát elsősorban a hatalmas, vízszintes osztás nélküli homlokzati üvegfalak adják.

Egyedülálló a ház organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezete

Fotó: Liget Budapest

A ház másik jellemzője az organikus, "lebegő" tetőszerkezet, amelyben szinte nincsenek szögletes elemek, felületét pedig csaknem száz egyedi tervezésű fénykút töri át, amelyek közül több egészen a legalsó szintekig átvezeti a természetes fényt a belső terekbe.Kiemelt figyelmet fordítottak a fenntartható és klímabarát megoldások alkalmazására is, így az épület energiaellátását nagyobb részben megújuló energiaforrásokból fedezik.