Elmoshatja a víz a görög sziget népszerű látványosságát

Forrás: turizmus.com

 2024. január 15. 11:27

Zákinthosz egyik legnépszerűbb látványossága egy 43 éves hajóroncs, amely a Navagio-öbölben található. A hajó állapota azonban sokat romlott az elmúlt évtized során, a hatóságok pedig attól tartanak, hogy a roncsot elsodorja a víz.

A híres hajóroncs egykoron a Panajótisz tengerhajó volt, amely 1980-ban futott zátonyra. Népszerűségét erősítik azok a legendák is, miszerint a hajón csempészárut szállítottak, és a legénység a haditengerészet elől menekült a viharba.

Az öblöt 2018-ban és 2022-ben is lezárták rövid időre a földcsuszamlás veszélye miatt, azonban nemcsak a sziklák jelentik az egyetlen veszélyt a roncsra. A közelmúltban a viharos időjárás miatt a hajóból darabok törtek le, így a helyi lakosok és a turisztikai szolgáltatók még inkább sürgetik a hatóságokat, hogy tegyenek valamit a hajó védelmének érdekében.

Zákinthosz önkormányzata szeretné átvenni hajóroncs kezelését és megőrzését. A karbantartás és a biztonság garantálása mellett gondoskodnának utak és kilátóhelyek kijelöléséről is. A polgármester egy elektronikus fizetési megoldással ellátott, ellenőrzött beléptetőrendszer kiépítését is javasolja – írja a Euronews.

A látványosság állapotának romlását az alábbi Instagram-poszt mutatja:

Nyitókép: zakynthos.com