Élőkép és várfutás a Siroki vár napján

Forrás: turizmus.com

 2016. október 17. 14:37

Szombaton várfutással, élőképalkotással, kincskereséssel és különféle próbatételekkel várta a látogatókat hazánk egyetlen barlangvára Sirokon.

Az immár hagyományos Siroki vár napját nem véletlenül októberben rendezik meg. Legjelentősebb birtokosa, Országh Kristóf 1567 októberében halt meg, a várat 1596 októberében foglalta el a török és szintén ugyanebben a hónapban, 1687-ben foglalták vissza.

A Forster Központ tulajdonában álló műemléknél október 15-én első alkalommal rendeztek várfutást. Délelőtt élőképre várták a látogatókat, a várnyeregben a Sirok szót formálták meg a vendégek. Mind a várfutás, mind az élőkép ötletgazdája a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület volt. Az egyesület a jövőben szeretné rendszeressé tenni a mátrai élőképek megalkotását, amire új típusú marketinglehetőségként tekint.

 

A Siroki vár napja program lebonyolításában a tulajdonos mellett közreműködött a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület és a helyi önkormányzat. A széles körű összefogás eredményeképpen a nap folyamán kézműves foglalkozásokkal, kincskereséssel, íjászkodással és táncházzal is várták a látogatókat. A kalandra vágyó fiúknak hadapród-próba, a lányoknak várkisasszony-próbatétel szerepelt a kínálatban, utóbbi egyik feladata, a termények – lencse, csicseriborsó és bab – szétválogatása a kicsik mellett a felnőtteket is vonzotta. A legnagyobb sikert a kincskeresés aratta – tájékoztatott az egyesület.