Esztergom újraindul

Forrás: turizmus.com

 2020. május 25. 14:18

Habár a múzeumok, strandok és a határ még zárva tartanak, Esztergom számtalan lehetőséget kínál a látogatók számára. Ezeket gyűjtötte csokorba az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület.

Mivel jelenleg még mindig a szabad téren eltöltött idő a legbiztonságosabb, a városban több olyan pont is van, amelyet érdemes felkeresni, s ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Dunakanyarra: ilyen a Várhegy, a Szent Tamás-hegy és a Vaskapu is.

A környező hegyek tele vannak hangulatosabbnál, hangulatosabb túraútvonalakkal, amelyek bejárására a legjobb segédeszköz az Esztergomi TDM által kiadott gyalogos túratérkép, amelyet a Széchenyi tér 5 alatt működő turisztikai információs irodában lehet beszerezni.

Öt gyalogos túraútvonal pontos leírását tartalmazza (Esztergomi városi séta, Kirándulás a Vaskapu-hegyre, Kirándulás a Búbánatvölgyben, Rám-szakadék, Pilisszentléleki körtúra) és QR-kódok segítségével kapcsolódik a Funiq online adatbázishoz, ahol még több információt lehet olvasni a túrákról.

Az Esztergomi Bazilika május 31-től újra megnyitja kapuit. Látogatható lesz altemplom, a templomtér, a panorámaterem, valamint az alsó kupoladob.

A Bazilika az alábbi intézkedések betartásával látogatható:

- belépés előtti testhőmérséklet ellenőrzés és

- arcot takaró szájmaszk/kendő használata

- a látogatóknak (a családok és az egy háztartásban élők kivételével) egymástól 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk.

Nyitnak az esztergomi attrakciók, vendéglátó- és szálláshelyek

Fotó: pixabay

A Bazilika elől induló Esztergomi Városnéző Kisvonat a pünkösdi hosszú hétvégén péntek (05.29.), szombat (05.30.), vasárnap (05.31.) és hétfőn (06.01.) is üzemel. Naprakész információ a Kisvonat FB-oldalán található, de érdeklődni is lehet a 36-33/599-111-as és a 36-70/316-7149-es telefonszámokon.

A Mária Valéria Bike biciklikölcsönző rendszer nagy sikernek örvend ebben az időszakban, annak ellenére, hogy a határátlépés még nem engedélyezett. A vadonatúj és kényelmes kerékpárokat egyre többen keresik. Turista jegy online váltható. A bérletértékesítő pontok közt ott találjuk a Tourinform-irodát (H-P 9.00–16.00, Sz 9.00-12.00, vasárnap zárva) és a Prímás pincét is (H-P 9.00–16.00); további infó: 36-20/420-6078 (HU/EN), mariavaleriabike.eu

A Geoda Interaktív Ásvány- és Őslénykiállítás már most izgalmas programokkal várja az érdeklődőket. A látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges. További infó: 36-30/229-5340, geoda.hu

Megnyitottak az éttermek és a kávézók is, sok helyen a teraszokon és a belső helyeken is helyet lehet foglalni. Hétvégén egyes helyeken kellemes élő zene szól.

A szállásadók zöme is már fogad vendégeket. A közeljövőben nyíló szálláshelyek az alábbiak:

A Portobello Wellness & Yacht Hotel 2020. május 29-től már fogad foglalásokat. A szálloda Kis Duna-partra nyíló kávézójába már most is be lehet ülni.

Szalma Panzió – nyitás: május 31. (szalmacsarda.hu/panzio)

Szent Anna Panzió – nyitás: május 29. (www.szentannapanzio.hu)

El Greco Vendégház – nyitás: június 22. (elgrecocafe.hu)

Gran Camping – nyitás: május 29. (www.grancamping.hu)