Fehérorosz ikonfestmények a budai Várban

Forrás: MTI

 2014. május 04. 12:59

A fehérorosz Nemzeti Művészeti Múzeum gyűjteményéből mutat be ikonokat a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában szerdától látogatható kiállítás.

A június 9-ig látogatható Belarusz ikonfestészet a 17-18. században című tárlat bemutatja többek között a Pál apostolt ábrázoló ikont, ezen kívül páros képeket Tamás és Bertalan apostolokról, valamint Simon és Fülöp apostolokról. Az alkotások Vityebszki kormányzóság Jurcevo falujának Nagyboldogasszony templomából származnak.

Az érdeklődők megtekinthetik a Krisztus életét bemutató táblákat is, amelyek az 1642-51 között épült grodnói Angyali Üdvözlet templom karzatát díszítették. Az első kép Krisztus születését ábrázolja, ahogy Szűz Mária fölé hajol a jászolban, a gondolataiba merült Szent József pedig a botjára támaszkodik. A sorozatban szerepel A pásztorok imádása, a Napkeleti Bölcsek imádása, a Gyertyaszentelő, a Menekülés Egyiptomba és A Szent Család című kép is.

A fehérorosz múzeum az ősi festmények, szobrok és iparművészeti tárgyak leggazdagabb gyűjteményét őrzi.

Mint írják, a ránk maradt műalkotások azt sugallják, hogy a fehérorosz művészet a 15. századtól egészen a modern korig az európai kultúra környezetében, annak hatásai alatt fejlődött. A kiállításon bemutatott alkotások bizonyítják, hogy a fehérorosz festők, a reneszánsztól egészen a felvilágosodás koráig, magas fokú mesterségbeli tudással rendelkeztek.

A tárlat Budapest után Kecskeméten és Szolnokon lesz látható - közölte a kiállítás egyik támogatója, a KÉSZ Csoport.