Felújították a Kondorosi Csárda Múzeumot

Forrás: MTI

 2020. július 15. 14:11

Kormányzati és uniós támogatással felújították a Kondorosi Csárda Múzeumot, a térség egyik legnevezetesebb turisztikai látványosságát szerdán adták át.

A legendás Kondorosi Csárda 1740 körül épült nyolc út találkozásánál. Az egykor a betyárok – mint Rózsa Sándor – által látogatott épületben megfordult Arany János és Erkel Ferenc, a csárdát műveiben megörökítette Petőfi Sándor, Jókai Mór és Móricz Zsigmond is – hangzott el az ünnepélyes átadáson.

A Kondorosi Csárda Múzeum a térség egyik legnevezetesebb turisztikai látványossága

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A „Turizmusfejlesztés Békésszentandrás, Kondoros és Csabacsűd településeken” című, 365 millió forint összköltségű projektben a csárda rekonstrukciójára 62 millió forintot fordítottak. Felújították a műemléki épület homlokzatát, elvégezték a nyílászárok cseréjét, javítását, korszerűsítették a fűtési rendszert és napelemeket telepítettek. Restaurálták Mihály Árpád és Cs. Pataj Mihály Betyárok rohama a szabadságharcban című nagy méretű festményét és a látogatóknak interaktív tárlat mutatja be a korabeli csárdavilágot és a betyárok korát.

A Kondorosi Csárda az épített és kulturális örökség fontos része, amelyhez minden helybélinek emlékei kötődnek. Az egyik legnevezetesebb turisztikai látványosság a megyében, mely a határokon túl is ismert. A műemléképület rekonstrukciója több ütemben történt meg, a most megvalósult fejlesztés mellett egy a mai kor követelményeinek megfelelő kiállítást is létrehoztak, mely még több turistát vonz a településre.

Ribárszki Péter polgármester kifejtette, hogy a projekt részeként a csárda felújítása mellett a település kulturális értékeit bemutató hagyományőrző központot alakítanak ki a lovasközpont szomszédságában, a helyi tó partján pedig rendezvényhelyszín épül. A projekt része a Batthyány-Geist-család kápolnájának a felújítása is.

A fejlesztés mellett egy a mai kor követelményeinek megfelelő kiállítást is létrehoztak

Fotó: kondorosicsarda.hu

A projekt keretében a Békésszentandráson az évről évre megszervezett rendezvények helyszínét fejlesztették mintegy 80 millió forint támogatásból, a meglévő színpad elé épített fedett nézőtérrel, valamint hang- és fénytechnika beszerzésével. Csabacsűd önkormányzata pedig egy a kulturális hagyományok bemutatásához méltó rendezvényhelyszín kialakítására nyert támogatást.

Kapcsolódó cikkek