Festetics-örökség néven megújult attrakciók várják a látogatókat a Balatonnál

Forrás: turizmus.com

 2023. április 27. 17:02

A Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumvezetésével, 1,256 milliárd forintos uniós forrással komplex turisztikai fejlesztés valósul meg a Balaton térségében, amely a Festetics család örökségét mutatja be a látogatók számára Keszthelyen, Hévízen, Gyenesdiáson és Balatongyörökön.

A projekt nyomán megújult Keszthelyen a Festetics-kastély díszkivilágítása és hangjátéka, a Georgikon Malommúzeumban frissült a kiállítás tartalma, valamint szabadulószobát alakítottak ki a Balatoni Múzeumban – tájékoztatta lapunkat a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményében.

A keszthelyi Festetics-kastélynak megújult a díszkivilágítása és a harangjátéka

Fotó: festeticsorokseg.hu

A komplex fejlesztés részeként a gyenesdiási Festetics Imre Állatpark Látogatóközpontjában már VR-szemüveggel is körbenézhetnek a látogatók, emellett új játszótéri elemekkel és tájékoztató táblákkal is gazdagodott a terület. A településen megújult a Festetics Vágtához vezető út is, továbbá a gyenesdiási Fűszerkert és Forrás tanösvény, értékes időtöltést teremtve a családos látogatók számára.

A Festetics-örökség turisztikai termék részeként nyárra befejeződik a Hévízi Tófürdő körüli Dr. Schulhoff Vilmos sétány rehabilitációja. Megújult a balatongyöröki Szépkilátó környezete is, ahol a csütörtöki projektzáró rendezvény keretében Lady Hamilton-emlékhelyet avattak.

Lady Mary Hamilton (Festetics Tasziló felesége) emlékszobra

Fotó:MTÜ

Létrejött egy régi magyar receptúrákat felelevenítő, mai kornak megfelelő konyhai technológiákra épülő Festetics menüsor is, amely a helyi és környékbeli éttermek kínálatában szerepel majd.

A közlemény szerint a tervezett fejlesztések gazdagítják a Balaton négy évszakos kínálatát, és tovább bővítik az ide érkező turisták programlehetőségeit. A hálózatba kapcsolt attrakciók egységes megjelenéssel és minőségben újulnak meg, a programnak köszönhetően a kevésbé ismert Festetics-örökségekre is több figyelem összpontosul, ösztönözve a turistákat a teljes útvonal bejárására. A projekt egyúttal hozzájárul az átlagos tartózkodási idő meghosszabbításához, a magasabb látogatószám eléréséhez és a desztináció családbarát jellegének erősítéséhez.

A Festetics-örökség helyszíneit a festeticsorokseg.hu honlap mutatja be részletesen, ahol 19 nyelven érhetőek el az információk, hanganyagok formájában is.

Juhász Szabocs, az MTÜ turizmusszakmai igazgatója a projektzárón bemutatta a Festetics örökség turisztikai fejlesztést

Fotó: MTÜ

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló fejlesztésben részt vesz a NÖF – Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Zrt., Balatongyörök, Gyenesdiás, Keszthely és Hévíz önkormányzatai, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt., illetve a Balatoni Borkultúráért Alapítvány.