Folytatódik a füzéri vár felújítása

Forrás: turizmus.com

 2020. február 04. 14:18

Elkezdődhet a füzéri vár rekonstrukciójának újabb üteme a kivitelező megtalálása után – derült ki a közbeszerzési adatokból.

A Nemzeti Várprogram keretében zajló műemlékfelújítás érinti a Kaputornyot (toronyalj, torony I. és II. emelete, toronypadlás), a Sáfárházat (a földszinten lévő kabinos felvonó fogadótere, az emeleten Czejtház), a Kapubástyát  (a vezérszinten Kapualj, a földszinten Tömlöc, az emeleten az Olaszbástya) valamint az Óratornyot (Óraház alj és Harangház) – írja a Magyar Építők.

A füzéri vár újabb részei újulnak meg

Fotó: Wikipedia

A beruházás részeként megtörténik a várfalak statikai megerősítése 720 köbméteren, valamint a Várudvar burkolata is megújul több mint 380 négyzetméteren.

Ezen kívül építészeti, tartószerkezeti, épületgépészeti, építményvillamossági (erős- és gyengeáramú rendszer, tűzjelzés) feladatok megvalósítása is szükséges ebben az ütemben.

 

2025-re készül el a teljes rekonstrukció

Eddig mintegy négymilliárd forintot költöttek a vár felújítására, a teljes befejezéshez pedig további hatmilliárd forintra lesz szükség. A szakemberek szerint a befejezés után a vár látogatottsága meghaladhatja az évi 140 ezer főt. A teljes rekonstrukció 2025-re készülhet el.

A vár felújításának első üteme mintegy kétmilliárd forintból valósult meg 2016-ra, aminek eredményeként azóta jelentősen megnövekedett a turistaforgalom. A felújítás óta 280 ezer látogatója volt a várnak, ami évi 70 ezer fizető vendéget jelent.