Gerencsérek és bugyigacsinálók - megnyílt az Őrségi Kerámia Látogatóközpont

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 02. 15:39

Egy hónapja nyitott meg Magyarszombatfán az Őrségi Kerámia Látogatóközpont, amely egy utazás élményét ígéri a kerámia világába az ősrobbanástól napjainkig.

„Ez egy olyan hely, ahol nem csak a szemünknek, hanem a kezünknek is hihetünk, hisz a látogatóink megismerkedhetnek az alapanyagokkal és a kerámia sokszínű felhasználásával, a mesterség csínjával-bínjával úgy is, hogy nem fél bepiszkolni a kezét, és helyben kipróbálja a korongozást, öntést, festést" – mondta lapunknak Enzsel Adél, a magyarszombatfai Őrségi Kerámia Látogatóközpont munkatársa.

A fazekasságnak komoly hagyománya van az Őrségben. Egy régi mondás szerint Szombatfán/Gödörházán „mindenki gerencsér, csak a biru bugyigacsináló". Mai magyar fordításban tehát a településen mindenki fazekas volt, a bíró pedig vizeskorsókat gyártott.

A látogatóközpont a mindössze háromszáz lelket számláló Vas megyei faluban, Magyarszombatfán kapott helyett. Az Enzsel Adél által elmesélt történet szerint az 1934-ben épült Zsohár-féle fazekas családi házból fejlődött ki és üzemelt egészen a '90-es évekig a szövetkezeti Kerámiagyár, majd 2005 óta itt működik a cserépkályha és kályhacsempe gyártó cég, amely folyamatosan fejlődik, bővül.

Az egykori Kerámiagyár épületében alakították ki a látogatóközpontot

Fotó: Őrségi Kerámia Látogatóközpont

A minap átadott látogatóközpontot is a Mat Kerámia Kft. alakította ki, ahol kizárólag helyi fazekasok avatják be a látogatókat a mesterség alapjaiba.

Nem véletlenül, hisz a településen a fazekasság hét évszázados múltra tekint vissza. Mivel az itteni agyagos talaj gyenge termőképességű, a földművelés vagy állattartás nem biztosított a lakosságnak elegendő jövedelmet a megélhetéshez, ezért a férfiak a téli hónapokban elkezdtek fazekassággal foglalkozni, és lovas szekerekkel hordták a termékeket, amelyeket vagy eladtak, vagy gabonára cseréltek.

A XX. század első évtizedeiben szinte minden házban dolgoztak fazekasok, számuk a '20-as és '30-as években elérte a százat, ma pedig hat műhelyben dolgozik közel tucatnyi mester.

A faluba látogatva érdemes végigsétálni a főutcán, bekukkantani a kis műhelyek üzleteibe, ahol a polcokon elsősorban a mai kor igényeinek megfelelő mázas, mázatlan edényeket, korsókat, tálakat, tárolókat, tartókat vásárolhatunk.

Az igazi élmény azonban a korongozás bevállalása a látogatóközpontban, hisz a helyi szakemberek irányításával az alkotás élménye kicsiket-nagyokat egyaránt megragad. Igény szerint lehetőség van a helyben készített a kerámiák kiégettetésére és postázására is.

A látogatóközpontban bárki kipróbálhatja a korongozást szakemberek útmutatása mellett

Fotó: Őrségi Kerámia Látogatóközpont

A magyarszombati fazekasság 2014-ben felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Jegyzékére.

Az Őrségi Kerámia Látogatóközpont szerdán és szombaton 10.00-13.00 óra között várja az érdeklődőket, de a nagy érdeklődés miatt érdemes előre bejelentkezni, jegyet vásárolni.