Gyula idén is nagyszabású nyári játékokat szervez

Forrás: turizmus.com

 2018. május 07. 14:46

Már évek óta a régió legizgalmasabb, turisták ezreit vonzó kulturális csemegéje a Gyulai Várszínház nyári játéka.
Az idén az eddiginél is izgalmasabb produkciókkal várják a hazai és külföldi nézőket, amint arról a május 7-i sajtótájékoztatón szó esett.

Kelet-Közép-Európa egyetlen épen maradt, síkvidéki gótikus téglavárának udvarán, a tószínpadon és más helyszíneken kerül sor június 24. és augusztus 11. között az 55. játékokra.  Neves színészek, rangos vendégművészek, és határon túli színházak vendégszereplése várható, és mindez idén Shakespeare Fesztivállal bővül.

Ahogyan azt Elek Tibor, a színház igazgatója elmondta, a városban szinte egész évben kiemelkedő a turistaforgalom a fürdőnek, a szépen rendbehozott kastélynak és a történelmi emlékeknek köszönhetően, a nyári játékok idején pedig szinte alig van szabad szoba, még a magánszállások is zsúfoltak, nem árt tehát előre foglalni.

46 nap alatt 70 előadás lesz látható

Fotó:turizmus.com

Az idén több, félig idegen nyelvű előadást is tartanak. Tom Stoppard Rosenkrantz és Guildenstern halott című művét magyarul és angolul adják elő, és olyan is, amiben román nyelvű szövegek is hallhatók. Valószínűleg  azt is sokan értenék, ha az egész darab románul hangzana el, olyan sok a szomszédból érkező turista – jegyezte meg a tájékoztatón az egyik megszólaló rendező, Tapasztó Ernő. Az olasz, román, angol, orosz és magyar nyelvű előadások különleges élményt ígérnek.

Sok a kortárs szerző idén, és az is jellemző, hogy több produkcióval a fiatalok felé fordulnak. Ez utóbbiak egy része az iskolai tananyagból is ismert, ilyen például néhány Shakespeare-darab.

Éppen 41 éve mutatták be a Gyulai Várszínházban Harag György emlékezetes rendezésében Székely János: Caligula helytartója című drámáját.  Az idei Caligula előadás rendezője az a Szász János lesz, aki 40 évvel ezelőtt Harag György mellett kellékesként működött közre.