Határtalan élményeket kínál a most nyílt Bükki Csillagda

Forrás: turizmus.com

 2022. március 08. 12:53

A Nap biztonságos megfigyelésére is alkalmas világszínvonalú távcső, megtapogatható meteoritok, különleges VR-utazások és egy csillagászati témájú tanösvény is várja a látogatókat a március 8-án megnyílt Bükki Csillagdában Répáshután.

A Bükk, illetve a Bükk-fennsík hazánk legnagyobb átlagmagassággal rendelkező vidéke. Speciális adottságai – mint például a különösen alacsony fényszennyezettség – teszik alkalmassá az éjszakai csillagászati észlelésekre, hiszen a vékonyabb levegőrétegen át az éjszakai égbolt halványabb jelenségei, így a Tejút és több csillagkép is tisztán, fényesen látszik.

A többéves kitartó munka eredményeképpen a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA) 2017 júniusában ezüst minősítésű csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Park területét.

A csillagda modern, tájba illő épülete az ezüst minősítésű csillagoségbolt-parkká nyilvánított Bükki Nemzeti Park területén

Fotó: AÖFK

A Bükki Csillagda egy komplex csillagászati és természetismereti látogatóközpont, amely a tudomány, az élmény, valamint az interakció hármasával, pedagógiai eszközök segítségével törekszik az ismeretek átadására. Ezt a törekvést segíti a Közép-Európában páratlan élményt nyújtó ötven férőhelyes planetárium, ahol az égbolt csodái a 8 méter átmérőjű kupolán jelennek meg. A több mint 100 négyzetméter nagyságú látványt négy, egyszerre működő lézerprojektor szolgáltatja 4K minőségben, valamint aktív szemüvegek segítségével 3D-s filmélményben is része van a látogatóknak.

A 6,7 méter átmérőjű kupola alatt a különleges naptávcsővel biztonságosan megfigyelhető a Nap, éjszaka pedig a bolygók és a csillagok

Fotó: AÖFK

Az Éltető napunk elnevezésű kiállítás közel 200 négyzetméteren kapott helyet, és elsősorban a Naprendszerre, illetve a központi csillagokra fókuszál. Az érdeklődők képet kapnak ezek kialakulásának folyamatáról, valamint a szomszédos égitestek tulajdonságairól.A naprendszerbeli látogatást két hologúla teszi teljessé. Az élményszerű aktív ismeretszerzést többször megoldható tesztek és játékok segítik.A kiállítás egy külön részlegében szinte minden megtudható a hullócsillagokról és a meteoritokról. Nemcsak szabad szemmel, hanem polarizációs mikroszkóp segítségével is vizsgálhatók a távoli világokból érkezett kövek.

Ismerkedés a Naprendszerrel az Éltető napunk kiállításon

Fotó: AÖFK

A terem középpontjában egy hatalmas, 32,3 kilogramm tömegű, földbe csapódott vasmeteorit megérintésére is lehetőség nyílik.

A csillagászati megfigyelőhelyen a világ sorozatban gyártott legnagyobb (6,7 méter átmérőjű) kupolája alatt nappal a különleges naptávcsővel biztonságosan megfigyelhető a Nap, éjszaka pedig a bolygókban és a csillagokban gyönyörködhetünk. Az esti attrakció felhős időben sem marad el, hiszen ebben az esetben a Bükki Csillagda alternatív csillagászati programokkal várja az érdeklődőket.

Ezenfelül az ide fejlesztett VR-eszközök is egyedi élményeket nyújtanak, amelyekkel a vállalkozó kedvűek repülhetnek a Bükk felett, illetve különböző küldetések részesei lehetnek az űrben vagy akár a Holdon és a Marson is.

A VR-eszközökkel akár még az Apollo-18 küldetésen is részt vehetünk

Fotó: AÖFK

A legkülönlegesebb küldetés egy kétfős játék, amelyben a látogatók egy holdrovert vezetve izgalmas kalandban vehetnek részt az Apollo-18 küldetés során.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a látogatóközpont mellett, a mészégető boksától indulva egy tanösvényt is kialakított.A Bolygótúra tanösvényen a túrázók a megtett út hosszával kiválóan érzékelhetik a Naprendszeren belüli távolságokat. A 4 kilométer hosszú tanösvény mintegy 2 óra alatt járható be. A sárga T jelzésén haladva az állomásokon szerepelnek a planéták tulajdonságai, továbbá a terület földtani, kultúrtörténeti, növény- és állattani érdekességei és értékei is megjelennek.

A Bolygótúra tanösvény Merkúr-állomása

Fotó: AÖFK

A Bükki Csillagdánál helyközi buszmegállót is kialakítottak, így Miskolcról, Egerből és Budapestről is átszállás nélkül megközelíthető a létesítmény.