Huszáros nap a Skanzenben

Forrás: turizmus.com

 2023. március 07. 15:17

Március 15-én ismét ünnepi programmal várja látogatóit a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Huszártábor, lovas díszbemutatók és verbuválás színesíti a programot az 1848-as forradalom ünnepén.

A Hagyaték Lovas Egyesület huszárai népesítik be a múzeum területét ezen a napon, akik ügyességi játékokkal, bemutatókkal, huszárkiképzéssel hozzák közel a huszárok mindennapjait, és mutatják be katonai képességeit, viseletét, fegyvereit.

Az érdeklődő „kis huszárok” megismerkedhetnek a március 15-i ifjak történetével, próbára tehetik tudásukat a kiképző iskolában és zenés-táncos verbuválás során felcsaphatnak katonának.  Nem maradhatnak el a kézműves foglalkozások sem, ahol a látogatók elkészíthetik a 48-as viseletek elengedhetetlen kellékeit. Huszárcsákó, fakard és kokárda mellett nemzeti színű karkötők, kitűzők és párták is születhetnek ezen a napon. Az érdeklődők megkóstolhatják az erdélyi konyha népszerű eledelét, a puliszkát, de terítékre kerül Petőfi Sándor egyik kedvenc eledele, a töpörtyűs pogácsa is.

Március 15-én huszárok népesítik be a Skanzent

Fotó: Skanzen Press

Az Erdély épületegyüttesben az 1848-49-es szabadságharc erdélyi eseményeiről és Petőfi Sándor életének erdélyi helyszíneiről hallhatnak az érdeklődők. Az ünnep alkalmából megkoszorúzzák a Skanzenben az Erdély épületegyüttes ’48-as honvéd emlékművét.

A szentendrei Skanzen április 1-jétől teljes nyitva tartással várja látogatóit.