Idén is lesz tiszacsegei halászlé fesztivál

Forrás: MTI

 2023. június 27. 16:04

Tizenötödik alkalommal rendezik meg július elsején a tiszacsegei halászlé fesztivált: a Tisza-parton felállított hatalmas bográcsokban mintegy ötezer adag hagyományos és korhely halászlé készül majd a látogatóknak – jelezte a halászcsárda tulajdonosa.

Nagy Sándor emlékeztetett, a csegei korhely halászlé bekerült a nemzeti értéktárba, s a cím elnyerése óta most először kerül az étel a fesztiválozók asztalára. Nem titkolt céljuk, hogy a korhely halászlé bekerüljön a hungarikumok közé.

Szombaton éjszaka két órakor kezdik a sütést-főzést a Tisza-parton. Mintegy 1500 kilogramm halat dolgoznak fel, a kétféle halászléhez pedig csaknem ötven kilogramm piros paprikát használnak fel – mondta Szalai János, a halászcsárda vezetője.

A nagyméretű bográcsokban készülő halászlé mellett a szabadtéri halsütödében mintegy hatszáz pontypatkót, valamint keszeget és kárászt sütnek, miközben a halászcsárda is üzemel majd teljes ételkínálatával – ismertette a szakember, megjegyezve, hogy a szabadban főtt halászlét a fesztivál napján féláron kínálják.

Mintegy ötezer adag hagyományos és korhely halászlé készül majd a fesztiválon

Fotó: Tiszacsegei Halászcsárda

 

A fesztiválra látogatókat egész napos családi és gyermekprogramokkal várják – hangsúlyozta Szalai Zsolt szervező. A Tisza-parton több mint harminc árus kínálja majd egyebek között egyedi kézműves termékét, de lesz házi rétes és erdélyi kürtőskalács, illetve vidámpark, játszótér, lufibohóc és gólyalábasok bemutatója is.

A rendezvényen bemutatkozik továbbá a fesztiválozóknak a helyi majorette csoport, a Bihari banda néptáncegyüttes. Ahogy a korábbi 14 alkalommal, ezúttal is ott lesz az Abrakazabra zenekar, lesz Zenevonat szuperkoncert az LGT sztárjaival, az esti programokat pedig Nótár Mary és Pintér Timi produkciója zárja.