Jan Saudek kiállítással indul a 7. Budapest Fotófesztivál

Forrás: turizmus.com

 2023. április 03. 09:58

Jan Saudek provokatív világa címmel nyílik kiállítás a Műcsarnokban pénteken, a tárlat egyben a 7. Budapest Fotófesztivál nyitóeseménye. A programsorozat keretében a fővárosban mintegy 50 kiállítással, beszélgetésekkel, szakmai programokkal várják a közönséget május 14-ig.

Saudek, a kortárs fotográfia rebellis alakja, akit a szélesebb közönség barokkosan fülledt, kézzel színezett érzéki aktjairól és látványgazdag jeleneteiről ismer – hangsúlyozta Tulipán Zsuzsanna, a kiállítás kurátora.

Jan Saudek az 1990-es évekre vált világszerte elismertté. Több mint 400 egyéni tárlata mellett jelentős csoportos kiállításokon szerepelt. Fotói megtalálhatók a világ tekintélyes gyűjteményeiben.

Jan Saudek provokatív világa címmel nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

A 7. Budapest Fotófesztivál programjait Somosi Rita szervező ismertette. Mint mondta, a rendezvény másik kiemelt tárlata "Itt van a város, vagyunk lakói." címmel nyílik a Kiscelli Múzeumban április 13-án, a kiállításon 30 kortárs magyar fotográfus képei lesznek láthatók. A tárlat Budapest 150 emlékév programjait színesíti, központi témája pedig a főváros. A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódik a Random Galéria kiállítása, amelyen Petőfi személye és munkássága által ihletett fotókat lehet majd látni.

Külön bemutatkozási lehetőséget kapnak a 35 év alatti fotográfusok, az ő tárlatuk a K6 Galériában nyílik Fresh Meat címmel. Egyéni kiállításon szerepel Szilágyi Lenke (Artphoto Galéria), Fabricius Anna (TOBE Galéria), Vasali Katalin( B32 Trezor Galéria), Korniss Péter (Várfok Galéria), és a hagyományokat folytatva két új fotógyűjtemény mutatkozik be: a K.A.S. gyűjtemény (K.A.S. Galéria) és Bőhm József (KUBIK).

A nemzetközi alkotók idén is nagy hangsúlyt kapnak a rendezvényen a külföldi kulturális intézeteknek köszönhetően – mondta Mucsy Szilvia szervező. Ebben az évben a Koreai Kulturális Központban 12 koreai alkotó közreműködésével nyílik kiállítás hétfő este, másnap a K-SESSION elnevezésű programban az alkotókkal lesz beszélgetés, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen stúdiófotó-workshop várja az érdeklődőket.

A Budapesti Tavaszi Fesztivállal együttműködésben nyílik szabadtéri kiállítás a Városháza Parkban jövő pénteken. A felkért fotóművészek a főváros hétköznapi embereit mutatják be. Pár év kihagyás után idén is megrendezik Portfolio Review szakmai eseményt, amelyen fotográfusok kapnak szakmai véleményt munkájukról.