Júliustól kötélpályán utazhatunk a svájci Zermatt és az olasz Breuil-Cervinia között

Forrás: turizmus.com

 2023. április 04. 16:36

Több mint 80 éves álom válik valóra idén júliusban, amikor végre síléc és snowboard nélkül lehet közlekedni a svájci Zermatt és az olasz Breuil-Cervinia között.

A nyár közepén valóra válhat sokak régi álma, hogy kötélpályán keljen át az Alpok felett a svájci Zermattból az olaszországi Breuil-Cerviniába vagy vissza.

A két kedvelt síterület között eddig csak sítalpakon vagy snowboarddal lehetett közlekedni. Július 1-jétől azonban megváltozik a helyzet, ugyanis a svájci Kis-Matterhornt az olasz területen emelkedő Testa Grigiával összekapcsoló Matterhorn Glacier Ride II. átadásával teljessé válik az egész éves, folyamatos kötélpályás összeköttetés Zermatt és Breuil-Cervinia között.

A Matterhorn Glacier Ride első szakasza 2018 őszén nyílt meg a Trockener Steg és a Matterhorn Glacier Paradise (Kis-Matterhorn) között. A kötélpálya 25, egyenként 28 személyes kabinja óránként akár kétezer kirándulót vagy síelőt tud szállítani.

A Matterhorn Glacier Ride első szakaszát 2018-ban adták át

Fotó: michaklootwijk/123rf

A teljes kötélpályán egy óráig tart majd az utazás. A most júliusra, utolsóként elkészülő, 1,6 kilométeres útvonalon négy perc alatt 363 méteres szintkülönbséget tesznek meg a kabinok a tengerszint felett 3883 méter magasan található Kis-Matterhorn hegyi állomástól a 3458 méter magasan fekvő Testa Grigia völgyállomás között. Mivel az útvonal viszonylag rövid, az állomások közötti kábeleket tartóoszlopok nélkül lehet megépíteni.

A tíz kabinból kettőt – a Crystal Ride kabinokat – kristályok ezrei díszítenek majd, ugyanúgy, mint a Matterhorn Glacier Ride I. egyes kabinjait. Ezeknek a gondoláknak a padlója okos laminált üvegből készül, amely a tejfehérből áttetszővé tud átváltozni, lenyűgöző látványt kínálva a környező tájra.