Két szakaszban készül el a vb-t fogadó Budapesti Atlétikai Stadion

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. január 19. 16:21

A tavalyi év végén megkezdődött a 2023-as World Athletics Atlétikai Világbajnokságra felépülő stadion kivitelezése a pesti rakpart Rákóczi hídtól délre eső szakaszán.

Az esemény megrendezéséhez szükséges összes „tudással” rendelkező létesítmény kivitelezése két szakaszban történik. Az első, várhatóan 2023 márciusában befejeződő ütemben az állandó 15 ezer férőhelyen felül egy 25 ezer fős ideiglenes lelátó létesül, és kiépülnek a világbajnokság megrendezéséhez szükséges funkciók – tudtuk meg a megvalósításért felelős Beruházási Ügynökségtől (BMSK).

Budapesti Atlétikai Stadion

A Budapesti Atlétikai Stadion látványterve

Fotó: NAPUR Architect Kft.

Az eseményt követen kezdődik és várhatóan 2024 augusztusáig tart a kivitelezés második szakasza. Ennek során a bővített állapotból – az ideiglenes szerkezetek és a bérelt eszközök eltávolításával – jön létre az alapállapotú épület, amely alkalmas a válogatott és egyéb sportolói csoportok edzéseinek megtartására, valamint 15 ezer fős kapacitású versenyek megrendezésére. Az épületen belül a versenysportolók számára professzionális edzőterem létesül. A felső gyűrűt megnyitják a közönség előtt, itt egyedülálló dunai panorámát nyújtó fedett és kivilágított futópálya, görkorcsolyapálya, streetworkout, edzőterület és streetfood szolgáltatás áll majd a sportkedvelő érdeklődők rendelkezésére. Ez a sportgyűrű városi köztérként jelenik majd meg a Duna partján.

Budapesti Atlétikai Stadion

Versenyidőszakon kívül a stadion közönségforgalmi gyűrűje nyitva áll majd a látogatók előtt

Fotó: NAPUR Architect Kft.

Versenyidőszakon kívül a stadion közönségforgalmi gyűrűje és a városi gyűrű is nyitva áll majd a látogatók előtt. A fitnesz- és konferenciaterem szintén elérhető lesz a nagyközönség számára.  A stadion körüli terület a Duna-parti sétánnyal, a stadion körüli zöld parkkal, valamint a kerékpáros és gyalogos útvonalakkal szintén a rekreációs igényeket szolgálják majd ki.