Idén is nemzetközi kiválóságok sora lép fel a Kismartoni Esterházy-kastélyban

Forrás: MTI

 2024. január 25. 12:23

A bécsi klasszikus zene remekművei hallhatók a kismartoni Esterházy-kastélyban: az idei classic.Esterhazy programsorozat Haydn, Mozart, Schubert, Beethoven és követőik műveivel várja a közönséget.

A darabok többek között olyan elismert előadók és zenekarok előadásában hallhatók, mint Chen Reiss, Arabella Steinbacher, Magdalena Kozená, Sir Schiff András, Sir Simon Rattle, valamint az Európai Kamarazenekar (Chamber Orchestra of Europe) és a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara (ORF Radio-Symphonieorchester Wien) – áll a szervezők közleményében. A január 21-i nyitókoncerten Mozart és Haydn darabjai hangzottak el.

Március 15. és 17. között rendezik meg a „quartetto plus” vonósnégyes-fesztivált, amelynek idei programja a kamarazene sokszínűségét hangsúlyozza.

A Schumann Quartett, az Erinys Quartett és a Signum-Quartett egy-egy további fellépővel, egyszer Sabine Meyer klarinétművésszel, máskor Chen Reiss szopránnal kiegészülve indítja az esték programját.

A classic.Esterhazy koncertsorozatban Fischer Ádám mellett Mark Minkowski, Sebastian Weigle és a Haydn Teremben most először vezénylő Sir Simon Rattle lép színpadra. Vezetésük alatt neves szólisták, többek között Sabine Meyer, Alina Wunderlin, Julia Hagen, Miriam Albano és Lucie Horsch hallhatók.

Az Esterházy-kastély rezidens zenekara, az Európai Kamarazenekar Sir Simon Rattle irányítása alatt A szépség szeretete című programmal látogat el júniusban újra Kismartonba, ahol Mahler, Dvorák, Bartók és Schubert zeneműveit játsszák. A koncerten Magdalena Kozena előadásában hallhatók a Rückert-dalok.

Haydn Terem a Kismartoni Esterházy-kastélyban

Fotó: Vajk Brigitta/turizmus.com

Sir Schiff András zongoraművész május 26-án lép fel szólistaként és karmesterként a Haydn Teremben, ezúttal Brahms d-moll zongoraversenye hallható tőle, az est további részében vezényletével Haydn B-dúr sinfonia concertantéja (Hob. I:105), valamint Brahms Variációk egy Haydn-témára című műve hangzik el az Európai Kamarazenekar előadásában. Mindkét koncertet közvetíti a Medici.tv.

A programban az idén is helyet kapott az anyák napi koncert és az év végi Pannon Karácsonyi Gálaest. Május 11-én délelőtt 11-kor többek között Arabella Steinbacher előadásában hallható Mendelssohn e-moll hegedűversenye, a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarát Roland Kuttig vezényli. A Pannon Gálaest december 19-én este fél nyolckor kezdődik a Haydn Teremben.

A classic.Esterhazy koncertsorozat és a „quartetto plus” vonósnégyes fesztivál mellett idén először rendezik meg a Keys to heaven zongorafesztivált is a kismartoni kastélynegyedben. Április 26. és 28. között a fesztivál zongoraművész művészeti vezetője, Maria Radutu a zongorára irányítja a figyelmet, és kísérletet tesz a különböző művészeti irányzatok és zenei stílusok között lévő határok lebontására.

Szeptember 11. és 22. között Julian Rachlin ismét nemzetközi kiválóságokat invitál Kismartonba, a Herbstgold Fesztiválra. Az idei fesztivál sokszínű koncerteket és előadásokat kínál, amelyek a kamara- és dalesteket magában rejtő klasszikus zenétől a dzsesszen át a roma- és világzenéig vezetnek, kiegészítve a Pan O'Gusto kulináris fesztivállal és kortárs képzőművészek kiállításával.

A Szentmargitbányai Kőfejtő szabadtéri színpadán júliusban és augusztusban Giuseppe Verdi Aida című művét láthatja a közönség Thaddeus Strassberger rendezésében és Giuseppe Palella jelmezeivel.