Újabb turistaházat adtak át Fertőújlakon

Forrás: turizmus.com

 2021. május 26. 11:13

A Csapody István Természetiskola a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai és környezeti nevelési feladatainak szervezését, ellátásának egyik központi épülete. Felújítása a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében valósult meg, 50 millió forintból.

A 42 ágyas turistaszállás korszerűsítése jelentős lépés volt az épület környezetkímélő és takarékos üzemeltetése felé, így az mostantól vonzó szállás- és programhelyszínként várja a diákokat, a családokat, illetve a határ közelsége folytán a településen áttekerő kerékpárosokat is.

A természetiskola épülete 1995-ig határrendészeti feladatokat látott el. A létesítmény 2004-ben került át a nemzeti park kezelésébe, amely azt az új feladatkörnek megfelelően újította fel.A Dr. Csapody István erdőmérnök és botanikusról elnevezett épület 2007 májusa óta fogadja és szállásolja el a nemzeti parkba érkező csoportokat, erdei iskolákat és nyári táborokat, mostanra pedig szükségessé vált a szálláshely rekonstrukciója.

Az elmúlt évek turistaház-fejlesztési hullámának egyik célja, hogy Magyarországon az osztrákszínvonalat is megütő, modern, kényelmes, pénztárca- és környezetbarát szálláshelyekké váljanak hazánk turistaházai. Ebbe a sorba illeszkedik a Fertőújlakon átadott Csapody István Természetiskola is, amelynek építését a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programon keresztül 50 millió forinttal támogatta az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a szerkesztőségünknek eljuttatott sajtóközlemény alapján az átadón elmondta:

2018 óta 98 turistaház fejlesztését és építését támogattuk, jelenleg is 42 ilyen jellegű szálláshely kivitelezése van folyamatban.

A nemzeti park az állami támogatás egy részét a fűtés korszerűsítésére fordította. A későbbiekben napelemes rendszer telepítését is tervezik a fenntartók.

csapody

A Csapody István Természetiskola korábban határrendészeti feladatokat látott el, mostantól gyerekeket tanítanak benne

Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park

 

Rácz András környezetügyért felelős államtitkárkiemelte, hogy a nemzeti parkokra fordított többletforrások az elmúlt években kifizetődtek:

„Kutatások szerint hazánkban három év alatt 78%-ról 94%-ra nőtt a nemzeti parkok ismertsége.Jelentőségüket jól mutatja, hogy a munkatársak száma 2010-hez képest 700-ról 1.400-ra, költségvetésük pedig 4,5-ről 20 milliárd forintra nőtt.”

A felújított Csapody István Természetiskola 10 db 4 ágyas és 1 db 2 ágyas szobában, összesen 42 férőhellyel várja a védettségi igazolvánnyal rendelkező baráti társaságokat, iskolásosztályokat. Két szobánként közös fürdőszoba (zuhanyzó, WC) növeli a komfortot, a közös konyhában pedig mosogatót, tűzhelyet és egy nagy hűtőt is használhatnak a vendégek.

Kapcsolódó cikkek