Korlátozások jöhetnek Ukrajnában a be nem oltottak számára

Forrás: MTI

 2021. augusztus 02. 14:08

Ukrajna hamarosan kénytelen lesz korlátozásokat bevezetni azok számára, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen - írta hétfőn a Facebookon Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi minisztérium már bevezette azt a korlátozást, amelynek értelmében csak azokban az oktatási intézményekben folytatódhat az oktatás a szokásos módon, amelyekben a tanári kar legalább nyolcvan százaléka be van oltva. Eddig a pedagógusoknak mintegy fele vette fel a védőoltást - fűzte hozzá az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A portál szerint logikus, hogy hasonló korlátozást vezessenek be a közösségi közlekedés, a vendéglátóegységek, az üzletek, illetve az önkormányzati intézmények alkalmazottaira is, mivel ők szintén közvetlen kapcsolatban vannak a lakossággal.

"Egy beteg buszvezető nem kevesebb embert fertőz meg, mint egy tanár" - indokolta álláspontját Raduckij. Hozzáfűzte: Ukrajnában nem tették kötelezővé a védőoltást senki számára, de szerinte igazságos lenne megkövetelni ezt azok számára, akik olyan munkát végeznek, amelynek során nagyszámú emberrel érintkeznek. Rámutatott arra, hogy míg korábban nem volt elegendő koronavírus elleni vakcina mindenki számára, az elmúlt két hétben több mint 4,5 millió oltóanyag érkezett Ukrajnába. A vállalatok pedig kérhetik, hogy oltócsoport szálljon ki hozzájuk, és helyben adja be az oltást az ott dolgozóknak - emelte ki.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos az RBK-Ukrajina hírportálnak ugyanakkor azt mondta, hogy egyelőre nem tervez a kormányzat újabb korlátozásokat bevezetni azon felül, amit már a pedagógusokra vonatkozóan megtett. Hozzátette: mindenképpen megvizsgálják viszont annak lehetőségét, hogy a beoltottaknak könnyítsenek a korlátozásokon.

ukrajna_123rf

A parlament egészségügyi bizottságának elnöke szerint igazságos lenne megkövetelni az oltást azoktól, akik munkájuk során nagyszámú emberrel érintkeznek

Fotó: 123rf.com

Ukrajnában a múlt hét végén lényegesen kevesebb új beteget regisztráltak, mint a hétköznapokon. Ennek általában az az oka, hogy a hétvégeken kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek. A hivatalos adatok szerint hétfőre 265-tel 2 253 534-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.