Lemondáscunami söpör végig Srí Lankán

Forrás: eTurbo News

 2019. április 27. 14:28

A szakértő szerint korai lenne megjósolni, milyen hosszú távú hatásuk lesz a turizmusra a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett merényleteknek.

A legutóbbi adatok szerint 253 halottja és mintegy 500 sérültje van a Srí Lankán három keresztény templomban és négy szállodában elkövetett robbantásos merényleteknek. A tragédiát természetesen a turizmus is nagyon megsínyli: a támadásokat követő három napban a meglévő foglalások 86,2%-át törölték. A sziget legfontosabb küldőpiacairól – Indiából, Kínából, Nagy-Britanniából, Ausztráliából, Németországból és Franciaországból – többen mondták vissza a repülőútjukat, mint ahányan a tavalyi év azonos napjain foglaltak. A júliusra és augusztusra szóló előzetes foglalások száma, amely az április 20-i adatok alapján 2,6%-kal múlta felül az előző évit, április 23-án már 0,3%-kal maradt el attól.

A húsvétvasárnap történtek előtt Srí Lanka turizmusa biztató fejlődést mutatott. A járatfoglalások száma 3,4%-kal volt magasabb 2019. január 1. és április 20. között, mint az előző év hasonló időszakában. Különösen figyelemre méltó volt az Oroszországból, Ausztráliából és Kínából érkezett foglalások számának emelkedése (45,7%, 19,0%, ill. 16,8%).

Az eTurboNews idézi Jameson Wongot, a nemzetközi foglalásokat elemző ForwardKeys ázsiai és csendes-óceáni üzletfejlesztési igazgatóját, aki szerint korai lenne megjósolni, milyen hatással lesz a tragédia Srí Lanka turizmusára. A törlések kezdeti hulláma ugyanis a közeljövőben tervezett utazásokat befolyásolja.

Ha megvizsgáljuk a korábban elkövetett terrorcselekmények turizmusra kifejtett hatását, megfigyelhetjük, mennyire eltérőek lehetnek ezek. 2013-ban Nairobiban a Westgate bevásárlóközpont véres ostroma hasonló visszaesést váltott ki a foglalásokban, mégis kevesebb mint két héten belül újra növekedésbe fordult a nemzetközi érkezések száma. Ezzel szemben a tunéziai Sousse tengerpartján 2015-ben elkövetett mészárlás után több mint három évbe telt, mire az ország turizmusa magához tért.

Kapcsolódó cikkek

Reflektorfényben Afrika

2019. március 28.