Luxemburg Covid-útlevél bevezetését tervezi június közepétől

Forrás: MTI

 2021. május 26. 17:05

Luxemburg készen áll arra, hogy június közepéig koronavírus elleni beoltottságot igazoló elektronikus tanúsítványt bocsásson ki a gazdaság helyreállításának felgyorsítására.

A digitális oltási tanúsítvány bevezetése már az utolsó szakaszába lépett Luxemburgban, ennek során az illetékes hatóságokat készítik fel az iratokban tárolt adatok olvasására és kezelésére.

A digitális igazolvány rögzíteni fogja, hogy tulajdonosa megkapta-e már a koronavírus elleni védőoltást, vagy mutatja ha már felépült a koronavírus okozta betegségből, esetleg a közelmúltban negatív lett a koronavírus-tesztje.

luxemburg_123rf

Az igazolvánnyal a luxemburgi utazóknak a továbbiakban nem kell negatív teszteredményt bemutatniuk hazaérkezésükkor

Fotó: 123rf.com

A Luxembourg Times című angol nyelvű luxemburgi hírportál szerint a koronavírus ellen beoltott emberek várhatóan nagyobb szabadságot élvezhetnek majd, mint azok, akik vonakodnak beoltatni magukat.

Azok, akik a háromból bármelyik kritériumnak megfelelnek, egyebek mellett részt vehetnek nagyobb tömegeket vonzó rendezvényeken vagy összejöveteleken, például koncerteken, lehetővé téve Luxemburg számára a korlátozások további lazítását. Az igazolvánnyal a luxemburgi utazóknak a továbbiakban nem kell negatív teszteredményt bemutatniuk hazaérkezésükkor - közölték.

A tanúsítvány bevezetése egybeeshet jelenlegi járványügyi korlátozások június 12-i lejártával, és megelőzné az európai uniós, július elsejétől érvényes közös oltási igazolvány tervezett bevezetését - tették hozzá.

A nagyhercegségben az éttermek és kávézók jelenleg 22 óráig lehetnek nyitva, beltérben friss negatív koronavírus-teszttel rendelkező vendégeket is fogadhatnak.

Legfeljebb négy, különböző háztartásban élő ember tartózkodhat együtt magánlakásban, illetve bárok és éttermek asztalai körül. Az éjszakai kijárási tilalom éjféltől reggel 6 óráig tart.