Madrid a szállodai befektetők kedvenc célpontja Spanyolországban

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 05. 20:05

Az év első felében Madrid, Barcelona, a Baleár-szigetek, a Costa del Sol és a Kanári-szigetek tudhatta magáénak a szállodai beruházások 86 százalékát Spanyolországban a Colliers jelentése szerint.

A Colliers által készített Hotel Investment in Spain című jelentés szerint öt "elsőrangú" spanyol turisztikai célpont – Madrid, Barcelona, a Baleár-szigetek, a Costa del Sol és a Kanári-szigetek – összesen 1,3 milliárd eurónyi szállodai beruházást halmozott fel az év első felében, ami az országban befektetett 1,5 milliárd eurós összvolumen 86%-a – írja hírlevelében a VIMOSZ.

Városi szinten Madrid vezeti a befektetési rangsort 443 millió euróval és összesen 9 projekttel, megelőzve Barcelonát, amely 6 tranzakcióban 220 millió eurót halmozott fel. Az üdülési szegmensben a Baleár-szigetek a befektetők kedvelt célpontja, 293 millió euróval és 12 tranzakcióval. A Costa del Sol 200 millió eurós szállodai beruházása a duplája az előző év azonos időszakában regisztrált értéknek, és az országos beruházások 13%-át tette ki. A Kanári-szigetek pedig 146 millió euró összértékű beruházást halmozott fel, összesen 4 művelet keretében.

Az első félév másik figyelemre méltó aspektusa a városi szegmens jelentősége volt, a beruházások 57,4%-a ide összpontosult, megelőzve az üdülési szegmenst (42,6%). Ez azt jelenti, hogy megfordult a Spanyolországban korábban megszokott piaci tendencia, amely szerint az üdülési szegmens dominált a városi szegmens felett.

A Costa del Solon 200 millió euró értékben eszközöltek szállodai beruházásokat az idei első félévben

Fotó: 123rf.com

A jelentés arra a következtetésre jut, hogy a szállodai beruházások várható lassulása ellenére továbbra is pozitívak a 2022-es év egészére vonatkozó kilátások. "A spanyol turisztikai ágazat jó bázisa, a piacon meglévő többletlikviditás és az erős befektetői étvágy továbbra is támogatni fogja a szállodaipari beruházásokat" – írják. A kiemelt színvonalú létesítmények – azok, amelyek a magas likviditásuknak és a bizonytalanságra való alacsony érzékenységüknek köszönhetően a legjobban átvészelték a világjárványt – idén is meg tudják tartani jó pozícióikat, ami szintén kedvez a befektetéseknek. Erre a jelenleg mintegy 1,8 milliárd euró értékben értékesítés alatt álló működési portfólió, valamint néhány, már júliusban bejelentett releváns tranzakció lezárása is utal.