Másodszor nyert a Bagaméri – most a levendulás kajszival

Forrás: turizmus.com

 2020. június 15. 13:30

Levendulás kajszibarack elnevezésű fagylaltjával a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó nyerte el idén a Balaton fagyija címet, amit a Balatoni Turizmus Szövetség hirdetett meg.

A versenyre 13 cukrászat és fagylaltműhely nevezett. Különdíjat nyert a balatonszemesi Margaréta fagyizó ZabSzemes édessége, a veszprémi Völgy fagyizó Tök Jó Fagyi nevű sós, tökmagos, vaníliás variációja, valamint a balatonboglári Tejvirág fagyizó Balaton forró csókja fantázianevű fagylaltja – adja hírül a VEOL Veszprém megyei hírportál.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, a zsűri elnöke elmondta, az idei verseny más volt, mint az eddigiek, hiszen a korábbi években a Nyitott Balaton programsorozat keretében már a Balaton fagyija győztesével indították tavaszi turisztikai kampányukat.

Márton Sándor, a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó tulajdonosa készítette az idei győztes Balaton fagyiját

Fotó: facebook.com/BagameriFagylaltozo

A pandémia azonban keresztülhúzta a szolgáltatók és az idegenforgalmi szakemberek számítását is. Így a hetedik alkalommal megszervezett versenyt csak júniusban rendezhették meg.

A négytagú zsűri végigjárta a benevezett fagylaltozókat, és több tényezőt is figyelembe véve hozták meg a döntésüket. Ilyen volt az íz, illat, állag, szín, dekoráció, praktikum.

Fekete Tamás kiemelte, idén több új fagylaltozó is jelentkezett, és a zsűriben azt tapasztalták, hogy jelentős a minőségi fejlődés, amit örvendetesnek tart, mert céljuk, hogy mind több minőségi és helyi alapanyagokból készült kézműves fagylaltot kínáljanak a balatoni fagylaltozók.

Márton Sándor, a győztes balatonfüredi Bagaméri fagyizó tulajdonosa elmondta, letisztult ízű fagylaltot készített, kevés cukorral, amiben jól érzékelhető a környékbeli gazdáktól származó gyümölcs, és ehhez simul finoman, nem tolakodóan a levendula, ami szintén a közelből származik. A gyümölcs és az illatos növény is jellegzetes a Balaton-felvidéken.

Márton Sándor két évvel ezelőtt már elnyerte a kitüntető címet az Anna-báli csemegével.


A rovat belföldi turisztikai híreinek megjelenését a SZÉP-kártya szponzorálja.