Megérkeztek Sisi személyes bútorai a gödöllői kastélyba

Forrás: MTI

 2021. augusztus 13. 16:19

Erzsébet királyné két személyes bútordarabja is visszaérkezett a Gödöllői Királyi Kastélyba. A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. segítségével Németországból visszavásárolt műtárgyakkal a közönség már péntektől találkozhat a kastély állandó kiállításán.

Szimbolikus üzenete van, hogy Erzsébet személyes bútordarabjai visszatérhettek a Sisiként is ismert királyné egykori nyári rezidenciájába. A történelem ugyanakkor gazdasági erőforrás, a turizmus hajtóereje is – mondta el a berendezési tárgyak pénteki sajtóbemutatóján a gödöllői kastélyban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a kastély igazi Sisi-kultuszhelyként működik.

Az épület jubileumot is ünnepel, hiszen harminc éve hagyta el a szovjet hadsereg, majd 1996-ban nyitott meg – bár először még csak részben – a látogatók előtt. Az évfordulóhoz kapcsolódik a két különleges bútor érkezése is, amelyeket a Nemzeti Kastélyprogram és a NÖF segítségével sikerült visszavásárolni.

A két műtárgy már péntektől megtekinthető

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Virág Zsolt az általa miniszteri biztosként felügyelt Nemzeti Kastélyprogramról és a Nemzeti Várprogramról szólva elmondta, azok nemcsak az épületek helyreállítását, hanem szellemi rehabilitációjukat is célozzák. Ehhez tartozik, hogy a fellelhető egykori berendezési tárgyak is visszakerüljenek a falak közé. Elmondása szerint Erzsébet királynő egykori fésülködőasztala és üvegezett vitrinje egy németországi aukción bukkant fel, ahol kikiáltási áron sikerült őket visszavásárolni, péntektől pedig már a közönség is találkozhat a műtárgyakkal a kastély állandó kiállításában a királyné öltöző-, illetve írószobájában.

Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Gödöllői Királyi Kastély is csatlakozott a Kastélykártya programhoz.

Az ingyenesen kiváltható Kastélykártya 20 százalék kedvezményt nyújt a csatlakozó intézmények állandó belépőinek árából, és további kedvezményeket biztosít a kastélyok vendéglátóegységeiben, ajándékboltjaiban, esetenként pedig lehetővé teszi a részvételt exkluzív rendezvényeken is.