Jövő tavaszra megújul a somlói vár

Forrás: MTI / turizmus.com

 2021. június 11. 19:30

A projekt a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 317,5 millió forint hazai forrásból valósul meg – tájékoztatott Glázer Tamás a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Június 11-én rendezték meg a somlói vár turisztikai célú fejlesztési munkálatainak ünnepélyes alapkőletételét.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az eseményen elmondta: a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram programnak köszönhetően országszerte 30 kiemelt műemlék, 18 kastély és 12 vár újul meg. A program célja, hogy a fejlesztés révén sokak számára vonzerőt jelentő funkcióval gazdagodjanak a történelmi épületek, turisztikai kínálatot nyújtsanak minden korosztály számára. A somlói vár növekvő turisztikai vonzereje révén hozzájárul a térség gazdaságának élénkítéséhez is – tette hozzá az MTI tudósítása szerint.

A tervek szerint a vár a felújítás után is ingyenesen látogatható lesz

Fotó: NÖF

A NÖF tájékoztatása szerint a cél az, hogy az ingyenesen látogatható Somló vára a későbbiekben a bakancsos turizmus egyik kedvelt pontja legyen.

Virág Zsolt miniszteri biztos kiemelte: Somló várának pontos keletkezési ideje ismeretlen, feltehetően a tatárjárást követő várépítési hullám idején emelték. Somló számos alkalommal volt királyi vár a XIV. században, de a Garai, a Rozgonyi, az Antimus, a Kanizsai családok is birtokolták. 1479-ben Mátyás király Kinizsi Pálnak adományozta. Tőle a Szapolyai család, majd Bakócz Tamás egri püspök, később esztergomi érsek és bíboros lett a birtokosa, ekkor élte Somló vára a fénykorát, ő építtette át reneszánsz stílusban.

Utóbb az Erdődy, majd a Choron família volt az erősség tulajdonosa. 1707-ben Vak Bottyán kuruc generális foglalta el és hozta rendbe a várat, ám a Rákóczi-szabadságharcot követően stratégiai jelentőségét végleg elvesztette. A várrom egészen 1945-ig az Erdődy grófok tulajdona maradt.

Az Alsóvárban zárható tereket alakítanak ki egy új kiállítás számára

Fotó: NÖF

A somlói vár helyreállítása során az Alsóvár valamennyi épületszerkezetének hosszú távú stabilizálása, megóvása, helyreállítása a cél. Az alsóvári épületekben több zárt vagy fedett-nyitott helyiség alakul ki, a szárnyak félnyeregtetős lefedésével.

Glázer Tamás, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a somlói vár turisztikai célú fejlesztése 317,5 millió forint hazai forrásból valósul meg. A hozzávetőlegesen 10 %-os készültségi fokon álló fejlesztés részét képezi a falakon a feltárt nyílások, lőrések kiegészítése és bemutatása, a belső járószint helyreállítása a kaszárnya korszakban feltöltött szinten, lehetőség szerint a feltárt burkolatok kiegészítésével, valamint a korábbi járószintek bemutatásával. Az épületen belül a padlástéri lőrések, az egykori helyiségek közötti válaszfalak és ajtók bemutatása, rekonstrukciója, a külső nyílások nyílászáróval való ellátása, (téliesítése) szellőzésének biztosítása, az egykori vakolt felületképzés bemutatása is a felújítás része. A munkálatok kiterjednek az eredeti belső kapu helyreállítására és zárhatóvá tételére, valamint az udvar burkolatának és vízelvezetésének kiépítésére, tereprendezésre és a zöldfelületek végleges kialakítására is. Ezeken túl a kiállítás egyik különleges része lesz a várfalak belső oldalán az egykori gyilokjáró bemutatása is.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő beszédében kiemelte: a Somló Magyarország legkisebb, de egyben a legkülönlegesebb történelmi borvidéke. Vezető borával, amely a nászéjszakák egyedi nevet kapta, a legendáival és történelmi emlékeivel idegenforgalmi különlegesség. Várának felújításával még vonzóbbá teszi ezt a turisztikai csodát.