Megújul a szombathelyi Savaria Múzeum

Forrás: MTI

 2016. augusztus 22. 09:42

Megkezdődött a szombathelyi Savaria Múzeum külső felújítása, az épület homlokzatát teszik rendbe, kicserélik a nyílászárókat és a múzeumkert is megújul. A munkálatok október végéig tartanak.

A 365 millió forintos kormányzati támogatásból megújuló múzeumban novemberben, a Szent Márton ünnepségsorozat részeként már egy nagyszabású, a keresztény szimbólumokkal foglalkozó kiállítás megnyitását tervezik – tájékoztatott Csapláros Andrea, az intézmény igazgatója.

A most indult külső felújítás a múzeumkertre is kiterjed, amely a jövőben zárható közkertként a belváros zöldterületeit gazdagítja. A kert megújítása során megóvják az idős fákat, de átláthatóvá, kertészetileg jobban kezelhetővé teszik a területet, új padokat, szemétgyűjtőket és kerékpártárolót helyeznek ki. Eredeti szépségében állítják majd helyre a múzeum kerítését is, amelynek mára csupán egyetlen eleme maradt meg épségben, de ez elegendő ahhoz, hogy a szakemberek rekonstruálni tudják azt – fűzte hozzá az igazgató. A múzeumi felújítás a Modern Városok program fejlesztéseinek sorában valósul meg.

 

Az utóbbi években különböző pályázati források felhasználásával nagyobbrészt sikerült megújítani a múzeum kiállítótereit is.

A Savaria Múzeum klasszicista stílusú épülete a 19-20. század fordulóján eredetileg kultúrpalotának épült, a városlakók adományaiból.