Megújul és bővül a békéscsabai Beliczey-kúria

Forrás: behir.hu

 2019. február 05. 15:25

A kúria műemléki épületének felújításával, és az ahhoz történő hozzáépítéssel egy igen vonzó kulturális intézmény jön létre a Munkácsy-negyedben.

A kúriában működhet majd a bábszínház, és a tervek szerint itt kaphat helyet Lenkefi Konrád, valamint Schéner Mihály kiállítása, és itt lesznek a bábszínházi díszletek, bábok is. A mesés helyszínen időszakosan tematikus játékgyűjteményeket, bábokat, díszleteket mutatnak be, és foglalkoztató és alkotóműhely is várja majd a gyerekeket az épületben. A gyermekek háza lehet majd ez az egész létesítmény, egyebek mellett játszólehetőséggel, kreatív szobával. A bábszínházi funkció, a gyermekek háza funkció jól kapcsolódik a Munkácsy-negyed eszmeiségéhez. Ezen kívül természetesen az anyaghasználatban, a burkolatok használatában is próbálnak igazodni a Munkácsy-negyedhez.

Fajzi Tamás építész elmondta, hogy a Beliczey-kúria azon épületek sorába tartozik, amelyek a legnagyobb műemléki értékeket képviselik Békéscsabán. A házat az 1840-es évek végén Urszinyi Andor építtette, amikor a tulajdonos meghalt, akkor megvásárolta a Beliczey család.

A kúria ma leromlott állapotban van, vizes a pincéje, mállik a vakolata, a nyílászárók teljesen elhasználódtak, hullik a födémvakolat, be is ázott az épület, annak a nyomai láthatók. Mivel műemléképületről van szó, készül egy építésztörténeti tudományos dokumentáció, amely a történetiségét az építés körülményeit, az eredeti elrendezést tárja föl. A falakon díszítőfestések vannak, ezért festőrestaurátori, emellett farestaurátori kutatómunka is kell. Mindezek alapján derül ki, hogyan nézett ki eredetileg az épület. A kúria esetében az eredeti állapot visszaállítása a cél.