Megújult a ráckevei Csónakos piac

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 03. 18:20

Országosan is egyedülálló látványosság öltözött új köntösbe az elmúlt hetekben: a ráckevei Csónakos piac. Több mint 110 millió forintot fordítottak a kulturális rendezvényeknek is helyet adó helyszín megújítására és komfortosítására.

A közvetlen vízparti elhelyezkedése és a számos őstermelő miatt nagy látogatottságnak örvendő piac nevét onnan kapta, hogy egykor a termelők és vásárlók is nagy számban érkeztek ide csónakkal a környező szigetekről és településekről.

S bár mára már inkább a gépkocsi és a kerékpár a népszerűbb közlekedési eszköz, még ma is gyakran kötnek ki vízi járművek a parton a nevezetes szerdai és szombati piacnapokon. Különösen utóbbi a népszerű: ilyenkor akár több ezer ember is megfordul itt, hogy zöldséget, gyümölcsöt, húst és füstölt árut, sajtokat, túrókat, palántákat vásároljon a környékbeli termelőktől vagy egy jót falatozzon a büfékben.

Szerdánként és szombatonként tart nyitva a Csónakos piac

Fotó: Ráckevei Önkormányzat

A Pest megye Területfejlesztési Programjában elnyert 100 millió forintos támogatásból, amelyhez a település 11 millió forint önrészt biztosított, megújult és kiegészült a térköves burkolat, a sétány teljes hosszában kiépült a közvilágítás, ivókutak létesültek, s esztétikus köztéri bútorokat, hulladéktárolókat, valamint korszerű, akadálymentes vécéket, kerékpártárolókat telepített az önkormányzat.

Megújult a térkő, és korszerű, akadálymentes WC is épült a piacon

Fotó: Ráckevei Önkormányzat

Ezzel a városi jogait 1440 óta gyakorló, s így azóta vásártartási joggal rendelkező Ráckeve egyik legjelentősebb közösségi és kulturális tere újult meg, ahol a piacnapokon kívül olyan események is zajlanak, mint a Péntek Esti Korzó, az országos nemzetiségi fesztivál, az Őszi Ászok gasztroverseny, a veterán gépjárművek országos találkozója, a látványos vízi karnevál, kajak- és kenu-, valamint horgászversenyek, valamint itt látható a hajómalom, illetve innen indul a Balabán hajó a turistákkal.

Ezzel – a közelmúltban megvalósult Vadkacsa szabadstrandi fejlesztéssel együtt – rövid időn belül már a második turisztikai jellegű projektje zárult le a csodálatos természeti környezetben fekvő, ám az idegenforgalom számára még mindig „rejtőzködő”, szigetekkel, lagúnákkal és országos jelentőségű műemlékekkel bíró kisvárosnak, amely Budapesttől mindössze 40 kilométerre található.