Minőségfejlesztés Ipolytarnócon

Forrás: turizmus.com

 2017. december 07. 09:40

2017. december 4-től 2018. február 28-ig szünetel az állandó nyitva tartás az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi területen. Ebben az időszakban csak négy különleges túra erejéig nyit ki az Ősfenyő Belépő látogatóközpont.
A korábbi években a terület téli bezárásának elsődleges indoka a természet nyugalmának a biztosítása, az erdőkezelés és a terület karbantartása volt, idén azonban mindemellett a minőségfejlesztés is fontos szerepet játszik a téli felkészülésben. Megújul a 17 millió éves lábnyomokat bemutató nagycsarnokban található kiállítás, valamint bővül az itt kínált egyéb programok száma. Párhuzamosan a GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazásban elérhető, offline is használható többnyelvű audioguide rendszerben elkészül a teljes tanösvényhálózat bemutatása és kihelyezik a szükséges QR kódokat. Szintén az applikáción belül számos játék beépítésével elkészül egy gyerekeknek összeállított kalauz a tanösvényhálózat felfedezésére. Ezekhez kapcsolódva a látogatások tervezhetőségét online jegyfoglalási rendszerrel segíti a tervek szerint 2018 tavaszától a területet működtető Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az Ősmaradványok munkatársai komplex, gyakorlatorientált képzésben vesznek részt

Fotó: BNPI

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság idén télen egy komplex, gyakorlatorientált képzési programot indít turizmusban dolgozó munkatársai részére, amelyben az Ipolytarnóci Ősmaradványok dolgozói is részt vesznek. A képzési program első elemeként november közepén már látogatást tett a csapat a miskolci Pannon-tenger Múzeumban (a bükkábrányi ősfák egyik részét Ipolytarnócon, a másikat Miskolcon mutatták be), ahol a múzeum munkatársai egy tárlatvezetéssel összekötött fél napos programban mutatták be a saját kutatásaikat és az általuk használt interpretációs módszertani technikákat. A képzés további alkalmain a vendégelégedettség növelését segítő személyiségfejlesztő tréningekre, terepi programokra, valamint informatikai oktatásra kerül sor. A képzési sorozat kora tavasszal vizsgával fog zárulni.