Nagyon megdrágultak az amerikai Disney parkok

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 29. 11:39

Alaposan a pénztárca mélyére kellett nyúlni annak, aki az idén meglátogatott egy Disney parkot. Egy négytagú család egyhetes kiruccanása akár 10 ezer dollárba (4 millió forintba) is kerülhetett. Így nem csoda, ha a Disney csúcsprofitról adott ki jelentést.

Rekordbevételről és rekord nyereségről adott hírt múlt héten a Disney. A július másodikával zárult negyedévben 5,42 milliárd dollárt kasszíroztak és 1,65 milliárd dollárt könyvelhettek el profitként. A  két  témaparkot – Orlando és Anaheim – felkereső látogatók számáról a cég "hagyományosan" nem ki adatokat, de annyi biztosnak látszik, hogy már a nyár első hónapjában is rekordforgalmat értek el.

 

Méregdrága belépők

Ottjártamkor személyesen tapasztalhattam, hogy már június elején is csúcsra járt az orlandói Walt Disney World, pedig akkor még el sem kezdődött a nyári szünidő. A jórészt amerikai  látogatók már akkor is "szívták a fogukat" az ottani árak láttán. Ez nem is csoda, hiszen az egy napra szóló, normál belépőjegy ára 159 dollár volt – mintegy 60 ezer forint –, ha pedig valaki nem akarta sorban állással tölteni a drága időt, az újabb 250 dollárért vehette igénybe a "gyorsítósávot". Egy négytagú család számára gyorsítósávval az egynapos Disney látogatás így tehát több mint 1600 dollárba került. (A  végösszeg persze lehet kevesebb is, mert a gyerekjegy és a többnapos bérlet is olcsóbb.) Ezenfelül kell még számolni a szállás, étkezés és utazás költségét, amelyek szintén nem elhanyagolható tételek.

 

Dübörög az online értékesítés

Az amerikaiak és az ide utazó turisták számára a kaliforniai (Anaheim) és floridai (Orlando) Disney parkok nagy vonzóerőt jelentenek. Így nem véletlen, hogy a Covid-korlatozások feloldásával megrohamozták a két témaparkot is.

Már június elején is csúcsra járt az orlandói Walt Disney World

Fotó: 123rf.com

Az impozáns számok mögött azonban már lényeges hangsúlyeltolódásokat is észre lehet venni. A legfontosabb újdonság az online kapcsolat. A park látogatói ugyanis egy applikáció (Genie+) segítségével optimalizálhatják kalandozásukat, kikerülhetik a hosszú sorokat, és kedvezményeket is kaphatnak, ha mobiljukra feltöltik az alkalmazást. Persze, mindezt nem ingyen. Egy napra és személyenként ez ugyanis 15 dollárba kerül, de ha valaki a két legnépszerűbb attrakciót – Star Wars, Guardians of Galaxy – is meg akarja "gyorsítósávban" nézni, akkor plusz 10, illetve 17 dollárt kell leperkálnia. Egy friss felmérés szerint – amit az UBS svájci bankház készített – már a látogatók fele letölti ezt az alkalmazást, nem törődve azzal, hogy egy sor kényelmi szolgáltatásról lemondanak így. Az ingyenes hotelbusz, a parkbérlet például már kikerült a kedvezménycsomagból.

 

Utált-szeretett bérletesek

Már nem kedveli a Disney az éves bérletet kiváltókat, bár itt is emeltek árat. A Miki egeres parkok rajongói tavaly még 1399 dollárért vásárolhattak éves bérletet – ugyanez idén már 1599 dollárba került. Az UBS előbb idézet elemzése szerint a belföldi látogatók fele rendelkezik ilyen bérlettel. Viszont ők azok, akik  a "normál" turistánál kevesebbet költenek a parkokban.

Idén júniusban az egy főre jutó átlagos költés 17 százalékkal nőtt a tavaly júniusihoz képest. A nagy költekezés egyáltalán nem  véletlen. Nem csupán a jegyárak, de a parkon belüli ételek és italok, sőt a szuvenírek ára is emelkedett. Egy példa a drágulásra: egy Miki egeres fejpánt tavaly még 29,99 dollár volt, míg idén már 10 dollárral többe kerül.

 

Minden turisztikai szolgáltatás drágább lett

A turistaroham és a 8 százalékot is meghaladó amerikai infláció jócskán megdobta az USA-ban az árakat. Sokkal többe kerül a repülőjegy, a gépkocsibérlés és a szállás is idén nyáron. Ez utóbbira egy példa: egy orlandói átlag szobaár 168 dollárra nőtt, ugyanez tíz évvel ezelőtt még csak 95 dollár volt. A csúcsot a Disney giga állatkertjének közepén álló Animal Kingdom Lodge tartja, ahol egy éjszakáért 790 dollárt is elkértek ezen a nyáron – egy évtizeddel ezelőtt még 500 dollár alatt volt ugyanez.

A Disney látogatókat egyáltalán nem vigasztalja, hogy a többi floridai és kaliforniai témaparkban is jelentősen nőttek az árak. Például a Universal Studios és a Sea World is árat emelt idén nyárra. Ez utóbbi parkban egységesen 5 százalékkal drágábbak lettek az amúgy sem olcsó ételek és italok. A Disney vonzóereje úgy tűnik egy cseppet sem csökken, ráadásul minden évben kijönnek valami újdonsággal. A cég bejelentése szerint már építik a legújabb látványosságot, a Trónok harcát.