Népszerű a tardonai tanösvény

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. február 11. 09:43

Tavaly nyáron azzal a céllal hozták létre a sétaösvényt, hogy ne csak a túrázók, hanem a családok, a gyerekek és az idősebbek is minél jobban megismerhessék a települést.

Pál Lilla, a polgármesteri hivatal turisztikáért és kultúráért felelős referenseálmodta meg a sétaösvényt. Lapunknak elmondta, hogy az új fejlesztés hatására jelentősen nőtt a Tardona iránt érdeklődők száma. Az elmúlt félévben több turistát, valamint iskolás csoportot fogadtak, miután a három részből álló sétaösvény sokak érdeklődését felkeltette. Az első rész a könyvtártól indul és a falu három kilométeres belterületi szakaszán halad, amit bármikor könnyen bejárhatnak a látogatók. Érdekessége, hogy az ösvény mentén levő házak kerítésére, valamint a Tardona-patak hídjaira 30 régi, helyben készített fotót helyeztek el, amelyek az 1930-tól az 1960-as évekig mutatják be az akkori Tardonát. Ezeket összehasonlíthatják a falu mai képével.

A turistákat eligazító térkép jelzi Tardona látványosságait

Fotó: Mentusz Károly

Ezen a szakaszon Kincskereső játékot is szerveznek a látogatóknak és a feladatokat a régi fotók feliratai alapján könnyen meg is fejthetik. A sétaösvény második része az úgynevezett Zúgó, amely szintén a faluból indul és másfél kilométeren át, a Zúgó dombjára vezet, ahonnan pazar panoráma tárul a látogatók elé. Ezen az ösvény szakaszon két információs táblát is elhelyeztek, amelyek a környék élővilágát mutatják be. A sétaösvény harmadik része a Tardona-patak mentén található úgynevezett Csobbanó, amely a belterületi ösvénytől alig fél kilométerre található. Ezt a kutyákkal érkező turistáknak alakították ki.

A megújult tájházban helytörténeti órákat is tartanak

Fotó: Mentusz Károly

Mindezek mellett – a hagyományoknak megfelelően – március utolsó szombatján 2019-ben is megrendezik a Jókai Mór Emléktúrát, miután az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően a nagy mesemondó Tardonán bujdosott. A túraútvonalat állandó jelzésekkel jelölik ki, amelyben a Tardonai Fiatalok Hagyományőrző Egyesülete lesz a partner. Az idei emléktúrára félezer érdeklődőt várnak hazánk különböző részeiből.

Az elmúlt évben sokan meglátogatták a Jókai Mór Emlékszobát és Tájházat is, ahol új kiállítással és helytörténeti dokumentumokkal bővítették a bemutatókat. Így a látogatók azt is megtudhatták, hogy annak idején Telepy Károly festőművész, valamint Muraközi János nemzetőr százados, gerilla kapitány is Tardonán talált menedéket.

Jókai Mór művei és egyéb dokumentumok

Fotó: Mentusz Károly

Idén több csoport érkezésére számítanak a faluban. Áprilistól rendhagyó helytörténeti órákat is tartanak a tájházban. Többek között a régi Tardonáról fennmaradt fotókat mutatják be, egyebek között az egykori lakodalmakról, az ott élt bányászokról, illetve az I. és a II. világháborúban részt vett helybeliekről. A tanórákat egy mini tanteremben tartják, melyet régi padokkal és taneszközökkel rendeznek be.