Nosztalgiázik a Skanzen

Forrás: turizmus.com

 2018. április 24. 16:52

A hatvanas-hetvenes évek mindennapjaiba, a szórakozás és kikapcsolódás könnyed formáiba is belekóstolhatnak az érdeklődők a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban április 30-án és május 1-jén.

A múzeum a táncdalfesztiválok, majálisok, vurstlik és céllövöldék időszakába repíti a látogatókat. Az„Átváltoztatjuk szalonban” kipróbálhatják a hatvanas évek smink és hajtrendjeit, és tánciskola is segíti az időutazást a múltba. Berobog a Skanzen Robur és különleges tárlatvezetés kalauzol a Hé’67!  kiállítás paneljei között. Koncertet ad a korszak hangzásvilágára építő The Qualitons zenekar és Németh Juci, és itt lesz Tolcsvay László, a beatgeneráció ismert egyénisége és az FG-4 zenekar is. Nem maradhatnak el a korszakot idéző játékos és kézműves foglalkozások sem. Lesz similabda, szélforgó, rongybaba és papírsárkány-készítés, gombfoci, de a május-ünnepen májusfát is állítanak.

Időutazás a hatvanas-hetvenes évekbe

Fotó: turizmus.com

A hatvanas-hetvenes évek kétarcúságát az április 30-án megrendezendő szakmai beszélgetések hozzák közelebb. A korszakot megelevenítő filmklubban filmhíradókat, Sára Sándor- és Gazdag Gyula-filmeket vetítenek, majd lesz egy beszélgetés Gelencsér Gábor filmesztétával a korszak filmművészetéről és a magyar film megújulásának műhelyéről, a Balázs Béla Stúdióról.  A hatvanas évek divatjáról, a nőideál változásáról, a konfekcióról Simonovics Ildikó művészettörténész és a Clara Rotschild ruhaszalon varrónője, Oravecz Gréti mesél. A kor építészetét vidéken a kockaházak uralták. Ezt a világot idézi meg Szolnoki József képzőművész és Katharina Roters fotográfus, a Kockaházak fotósorozat készítője.