Olaszországban az új fertőzések egynegyedét Szicíliában regisztrálják

Forrás: MTI

 2021. augusztus 22. 13:24

Olaszországban a negyven évnél idősebbek között emelkedik ismét a betegek száma, akiknek majdnem egynegyedét az oltásban lemaradt Szicília szigetén regisztrálták az olasz sajtó vasárnapi adatai szerint.

A vendégéjszakák alakulásáról is érkeztek adatok: országosan az előrejelzések szerint június és augusztus között valamivel kevesebb mint 35 millió volt a szállodai vendégéjszakák száma.  Ez több, mint a tavalyi 28 millió, de messze elmarad a 2019 nyarán mért 100 millióval szemben. Az Assoturismo idegenforgalmi szövetség szerint idén nyáron jelentős többségben az Európai Unióból érkeztek látogatók, az Oroszországból érkező turisták száma majdnem teljesen lenullázódott.

A közegészségügyi hivataltól átvett statisztikák azt mutatják, hogy a negyven év feletti korosztályban több mint hatmillióra tehető azoknak a száma, akik egyetlen adag védőoltást sem kaptak: a legnagyobb ellenállást a vakcinázással szemben továbbra is az 50 és 59 év közöttiek tanúsítják, főleg a dél-olaszországi térségekben.

A szombaton nyilvántartásba vett 7470 új beteg majdnem egynegyedét Szicíliában regisztrálták, ahol az ötmilliós lakosság közel fele eddig az első dózist sem kapta meg. A szigeten egy nap alatt 1739 új beteget azonosítottak, ami a negyedik legmagasabb esetszám a járvány 2020. februári kezdete óta. A szicíliai kormányzó, Nello Musumeci bejelentette, hogy a kötelező vakcinázás elrendelését akarja kezdeményezni a legveszélyeztetettebb szakmai kategóriákban dolgozók számára.

Cefalù városa Szicíliában

Fotó: 123rf.com

Országos szinten valamivel kevesebb, mint négyezer beteg van kórházban, közülük 466-an lélegeztetőgépen, ami a július eleji több mint háromszorosa. A halottak számát az utóbbi másfél év alatt nem sikerült lenullázni, jelenleg is félszáz körül mozog a napi számuk. A járvány kezdete óta több mint 4,4 millióan betegedtek meg, a halottak száma megközelítette a 129 ezret.A hatvanmillió lakosból több mint 36 millióan vannak átoltva. A szeptember közepi tanévkezdésre a pedagógusok és az oktatásban dolgozók több mint kilencven százaléka legalább egy oltáson lesz túl, de még hárommillió tizenkét év feletti diákot kellene beoltani, akik eddig egy adagot sem kaptak.

Az Olasz Gyógyszerügynökség (Aifa) elnöke, Giorgio Palu vasárnapi interjújában a lakosság 4-5 százalékára becsülte azok számát, akiket semmilyen eszközzel nem lehet meggyőzni az oltás szükségességéről. Nem oltatta be magát Róma főpolgármestere, Virginia Raggi, a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa sem.