Örökbefogadó túrák a 130 éves Mátrai turizmus napjain

Forrás: turizmus.com

 2017. május 07. 09:19

Május 13–14-én ünnepli a 130 éves Mátrai turizmus fennállását a két mátrai TDM-szervezet, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület és a Gyöngyös Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület.

A 130 éves a Mátrai turizmus programsorozat nyitányaként május 5-én a Sástó Turisztikai Központban régi fotókból, képeslapokból, tárgyakból nyílt kiállítás.

Május 13-án Gyöngyös Város Barátainak köre emléktáblát helyez el az egykori városháza helyén, ahol megalakult a Mátra Egylet. Ennek érdekességét az adja, hogy május 21-én lesz a gyöngyösi tűzvész 100. évfordulója, amire egész napos programmal emlékeznek, megidézve azt is, hogy a tűzvész után a városba látogatott IV. Károly, az utolsó magyar király és Zita királyné.

A május 13–14-ei program valóban különleges étlapot kínál, a szó szoros és átvitt értelmében is, hiszen Sástón, Mátraszentlászlón és Mátraszentimrén régi szlovák és palóc ételekkel várják a vendégeket, sőt Mátraszentimrén egy héten át kínálják az 1920-as évek fogásait, s mindezt a teljes személyzet népviseletben teszi majd.

Régi képek a Mátráról

A jó fogások előtt és után pedig mi sem lehet jobb időtöltés, mint egy túra a Mátra első turistaútján, a Széky István-úton, vagy egy könnyed séta az Eremény-tetőre. Akik betyárokkal szeretnének találkozni, azoknak a május 14-ei mátraszentimrei túrát ajánlja Kápolnai Nagy Ágnes, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület elnöke. De ásványgyűjtő túrához is lehet csatlakozni, szintén ezen a napon. Szombaton a Szalajka-háznál igazi családi program lesz a kisvonatozással egybekötött madárodú-kihelyezés. A kicsiket vasárnap Galyatetőn Kéktúra pecsétgyűjtő játék várja. Aki kényelmesebben akarja megismerni a Mátrát, az választhatja a postakocsit, vagy az eseményre üzembe állított Ikarus 55 járatot is.

A május 14-ei mátraszentimrei program egyik különlegessége lesz, hogy a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület ekkor adja át az első 15 örökbefogadónak a Fogadj örökbe egy hegyet! programjuk keretében az örökbefogadási okleveleket. Ezen a napon a Vadvirág Hotel is kitárja kapuit és régi útikönyvek, képeslapok, relikviák között kötetlen beszélgetésre várja az érdeklődőket.

Sikeres fogadtatás esetén a két egyesület a jövőben minden évben megrendezi a Mátrai turizmus napjait, amit szezonindító programnak szánnak.

Megjelent az 1897-es Mátra kalauz reprint kiadása

A 130 éves a Mátrai turizmus programra megjelent Hanák Kolos 1897-ben kiadott Mátrai kalauzának reprint kiadása. A 44 oldalas füzet az első nyomtatott kiadványok egyike a korabeli turizmusról. A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület tervei szerint az 1929-es Mátra útikönyvet, valamint az 1909-es útikönyvet is újra megjelentetnék, így egy teljes sorozat alapján lesz megismerhető a mátrai turizmus.